nieuws

Bedstay: woonpionieren dag 10

Architectuur

Woonpioniers Arthur van der Lee en Jelte Glas bouwen op dit moment vier tijdelijke slaapplaatsen in een leegstaand kantoorgebouw in Arnhem. Van 14 maart tot 11 april worden deze ‘Bedstays’ voor het Ruimtekoers-festival per nacht verhuurd aan wie ‘modern nomadisme’ wil ervaren. Arthur stuurt ons elke dag een update in woord en beeld. Vandaag zijn verslag van dag 10.

Bedstay: woonpionieren dag 10

Toen we op een dag de naam Boomhuttenfest voorbij hoorden komen spitsten onze oren zich. De boomhut, één van de allervetste woonvormen ooit, en dan met dat ‘fest’ eraan vast.. Een geheimzinnige gathering van boomhuttenbouwers? Een party in de bossen?

Woonpionieren Dag 10

We zijn op zoek gegaan en kwamen uit bij een Amsterdamse loods vol lasapparaten, oude brommers, houtkachels, en warme koffie. Een loods waar van alles gebeurd. Zo vertelde Sander van Boomhuttenfest me onder meer dat kids uit de wijk er komen om te werken met hun handen. Waarbij een braaf lesje techniek wel zeker verbleekt. En bij de die kids is het ook begonnen, ‘een boomhuttenfest’ (met z’n allen boomhutten bouwen) kwam als winnend initiatief uit de bus van een project onder basisscholen. Sander heeft dat samen met twee vrienden begeleid en is na het succes ervan op verschillende manieren doorgegaan met de boomhut als dankbaar onderwerp. Eén van de creaties die volgde was een makkelijk te verplaatsen boomhut, één die tijdelijk tussen de bomen op gehangen kan worden tijdens evenementen en festivals.

Woonpionieren

Onze etage telt nul levende bomen. Daarom heeft Sander een voet gelast waarin de hut inmiddels rust als een grote roofvogel op z’n nest. Vlak voor transport moest er aan die voet nog worden bijgepunt om er überhaubt mee door een deur te komen, Jelte heeft dat kundig vastgelegd. Er worden nog wat laatste van de 20 driehoeken met bouten aan vastgedraaid en dan is Bedstay een werkelijk unieke slaapplaats rijker. Eén die, zoals het een boomhut betaamd, op anderhalve micrometer na maar net onder het systeemplafondje past. Maar daar hadden we natuurlijk rekening mee gehouden. 

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel