nieuws

Bedstay: nomadisch logeren, los van ‘Vadertje Staat’

Architectuur

Woonpioniers Arthur van der Lee en Jelte Glas bouwen dezer dagen vier tijdelijke slaapplaatsen in een leegstaand kantoorgebouw in Arnhem. Van 14 maart tot 11 april worden deze ‘Bedstays’ verhuurd per nacht, aan wie modern nomadisme wil ervaren.

Bedstay: nomadisch logeren, los van ‘Vadertje Staat’

 

Er wordt voor ons gezorgd. Een bepaald soort verantwoordelijkheid hoeven we niet te nemen. En daardoor komen we fundamentele zaken tekort.  “Op het moment dat je je vader en moeder verlaat, trek je in Nederland eigenlijk bij iemand anders in”, zegt Van der lee. “Banken, overheid, woningbouw en werkgevers nemen die zorgtaak eigenlijk over. Je voegt je naar de bestaande gebruiken en in ruil daarvoor mag je wonen, eten, reizen, en naar de dokter gaan.”
De Woonpionier denkt dat dat de kracht van jonge mannen ontneemt. “Ik denk dat wij een fase ontberen die de aboriginals in Australi”e wel kennen, namelijk de tijdelijke periode waarin man zich los van de groep moet zien te redden. Hij gaat op walkabout, zorgt voor zijn eigen voedsel, redt zich door de nacht en laat zien dat hij op eigen benen kan staan.”

 

Kunstenaar en Woonpionier Arthur van der Lee in zijn zelfgetimmerde Huis nr. 1

 

Van der Lee heeft zelf een houten huisje getimmerd dat precies in zijn busje past en slaapt steeds vaker buiten de vier muren van zijn sociale huurwoning.

 

 

Op de veel langere termijn wil Van der Lee met zijn vriendin ‘een soort serieuze opvolger’ bouwen van Huis nr. 1, om de ontdekking dat je zelf een huis kunt bouwen, en dat je hypotheekvrij kunt wonen in een soort kunstproject te vervolgen.

“Mobiel wonen is een geweldig avontuur, het geeft me een heel wezenlijke vervulling. Ik heb nog nooit zoveel nieuwe mensen ontmoet en nog nooit zo lekker gewerkt. En ik wen aan dingen die ik niet voor mogelijk had gehouden. “Ik heb me laatst bijvoorbeeld een keer met een washandje gewassen. Dat ging heel goed.”

 

Ook bouwkundige Jelte Glas is een bevlogen huizenbouwer. Hij werkt momenteel aan zijn eigen mobiele woning die op een aanhangwagen te vervoeren is.

 

Bouwkundige en Woonpionier Jelte Glas werkend aan zijn mobiele woning 

 

 

Samen willen ze, als Woonpioniers, kijken hoe ze op een professionele, creatieve manier iets van die eigen verantwoordelijkheid terug kunnen brengen in mensen hun leven. “Wij willen kijken of we, ver van leegstandsbeheer zoals dat nu plaatsvindt, voor langere termijn afspraken kunnen maken met vastgoedbeheerders om mensen voor een afgebakende periode ‘modern nomadisch’ te laten wonen. Dat kan in een kantoorpand zijn, maar ook zeker op braakliggend terrein.”
Glas en Van der Lee hopen de bewoners dan contracten te kunnen bieden voor langere periodes. “Tijdelijk dus, maar wel lang tijdelijk. Interessant is dat mensen gemiddeld 7 jaar in een huis wonen, of het nou huur is, of koop.”

 

Bedstay

 Bedstay is een soort opmaat in dit plan. Van der Lee en Glas beginnen vandaag te bouwen aan hun vier Bedstay-shelters. Ze zullen hiervan dagelijks verslag uitbrengen op deze site, in woord en beeld. Geinteresseerde overnachters kunnen boeken via AirBNB.

 

Het nu nog lege gebouw van Bedstay 

 

Er komt een yurt, een boomhut, een kringloophuisje van hergebruikte materialen – type tiny home – en een loftachtige omgeving om te tonen dat tijdelijkheid ook luxueus kan zijn.
De shelters staan verspreid over een grote etage. Verschillende kunstenaars werken mee aan de verder inrichting daarvan. Ook mogen spullen worden gebruikt van de lokale kringloop, mits daar een prijskaartje aan wordt gehangen zodat deze nog steeds verkocht kunnen worden. “ Je kan in een ruimte gewoon dingen neerzetten, maar vaak hangt de sfeer af van de vloeren, de wanden, de plafonds, en de verlichting”, vindt Van der Lee. “Daarom gaan we met een paar slimme, fraaie, verplaatsbare ingrepen die ruimte meer sfeer en karakter geven.”

 

Bedstay is ook als expositie te bezoeken. Zo zal een wand worden samengesteld uit beelden uit het boek Tiny Homes: Simple Shelter, waarin de Amerikaan Lloyd Kahn foto’s en bouwverslagen heeft verzameld van zelfgetimmerde huisjes en hun bouwers. Van der Lee werd door dit boek ge”inspireerd om zijn eigen woning te gaan timmeren. “Het laat zien dat je, zonder bouwkundige te zijn, op heel eenvoudige wijze, van een paar planken iets in elkaar kunt timmeren waardoor je, los van hypotheken en hoge huren dergelijke, vrij kunt leven.”

Ruimtekoers

Bedstay maakt deel uit van Ruimtekoers, een Arnhems festival waarin verspreid over de stad in allerlei leegstaande panden concepten en oplossingen worden getest voor tijdelijk wonen en omgaan met leegstand. 

Reageer op dit artikel