nieuws

ZJA Zwarts en Jansma ontwerpt nieuwe parkeergarage Schiphol

Architectuur

Ballast Nedam gaat beginnen met de bouw van de nieuwe parkeergarage P3 Schiphol. Het nieuwe gebouw van zes verdiepingen wordt gebouwd aan de entreezijde van het terrein voor lang parkeren. Met deze ingreep vergroot Schiphol de parkeercapaciteit en vergroot de aantrekkelijkheid van het langdurige parkeren.

ZJA Zwarts en Jansma ontwerpt nieuwe parkeergarage Schiphol

De nieuwe parkeergarage P3 Schiphol wordt gerealiseerd na een overeenkomst van Schiphol Nederland B.V. en Ballast Nedam. Het bouwconcern krijgt de opdracht gegund op basis van de economisch meest voordelige inschrijving (EMVI). Het ontwerp voor de nieuwe garage met ruim 2600 plekken is gemaakt door ZJA Zwarts en Jansma.

Heldere opzet
ZJA stelt in het concept de reizigers centraal, omdat deze – met name voor het vertrek – veel onzekerheid en tijdstress hebben.  Het parkeren is daarin slechts een tussenstop op de weg naar de terminal of naar huis. De parkeergarage is daarom duidelijk en gestructureerd opgezet, zodat de reizigers eenvoudig de weg kunnen vinden.

De parkeergarage wordt omsloten door een eenrichtingsprincipe, waarbij de bestuurders op een logische manier door het gebouw worden geleid. Hierbij vormt het centraal gelegen atrium met binnentuin een belangrijk oriëntatiepunt. Tegelijkertijd zorgt dit voor een natuurlijke ventilatie van de parkeergarage.

Wayfinding
Het trappenhuis is direct gesitueerd aan de bushalte en geeft tegelijkertijd een uitzicht op Schiphol. De architecten hebben bewust gekozen voor een vrijstaande trap, zodat in de tussengelegen ruimte een vide ontstaat. De bezoekers hebben daardoor in één keer een overzicht van het geheel.

Voor de wayfinding maken de architecten in het ontwerp gebruik van kleuren. Zo vormt de gekleurde kern van het trappenhuis een duidelijk baken voor de reizigers. Door deze kleur weer terug te laten komen in de route van de voetgangers, ontstaat een vanzelfsprekende manier van bewegwijzering.

Op dit moment is Ballast Nedam bezig met de voorbereiding voor realisatie van het project. Op 1 juli 2015 wordt gestart met de bouw en in de loop van 2016 zal de garage in gebruik genomen worden.

Actie abonnement de Architect

Wat vind jij van de ontwerpmiddelen die de architecten gebruiken voor een goede wayfinding?

Reageer op dit artikel