nieuws

Ondergrondse Parkeergarage Kustwerk Katwijk

Architectuur

De werkzaamheden aan de Dijk-in-Duin, de ondergrondse parkeergarage en de verbreding en inrichting van het duinlandschap zijn nu na bijna anderhalf jaar afgerond. Inwoners en bezoekers van Katwijk, die begin februari gratis mochten proefparkeren, gaven de parkeergarage gemiddeld een 8,5.

Ondergrondse Parkeergarage Kustwerk Katwijk

De ondergrondse parkeergarage, ontworpen door Royal HaskoningDHV, is uniek in zijn soort door zijn ondergrondse ligging tussen de dijk en de Boulevard van Katwijk. Het heeft een langgerekte vorm van 500 meter lang en bevat 663 parkeerplaatsen. Een belangrijk punt in het ontwerp is dat de bezoekers zich snel en veilig kunnen oriënteren en eenvoudig de weg naar het strand of het dorp vinden.

De entrees en de in- en uitritten van de ondergrondse parkeergarage zijn op een natuurlijke wijze geïntegreerd met het omliggende duinlandschap. Zo veel mogelijk kleuren en materialen die zijn gebruikt in het ontwerp passen bij Katwijk aan Zee, het strand, de zee en het duinlandschap. Ook sluit het architectonische ontwerp van de parkeergarage aan bij het stedenbouwkundige ontwerp van de openbare ruimte door OKRA Landschapsarchitecten.

Hoge parkeerdruk

De kust bij Katwijk voldeed niet aan de veiligheidsnormen voor de kustverdediging. Daarom is de kust bij Katwijk versterkt met een dijk in nieuwe bredere duinen. Om tegelijkertijd de hoge parkeerdruk in Katwijk aan Zee op te lossen, is tussen de Boulevard en de dijk een parkeergarage aangelegd. Door deze ondergronds te plaatsen is de ruimtelijke kwaliteit tevens behouden.


Voetgangersentree ondergrondse parkeergarage Kustwerk Katwijk


Stijgkern voetgangers


Entree parkeergarage geïntegreerd in duinlandschap

Fotografie: Jan Brantjes

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel