nieuws

MVRDV transformeert jaren 70 blok naast Gare Montparnasse

Architectuur

Parijs heeft een bouwvergunning verleend voor Gaîté-Montparnasse, de transformatie van het stedelijk superblok Vandamme Nord naast station Gare Montparnasse in Parijs.

MVRDV transformeert jaren 70 blok naast Gare Montparnasse

Het immense jaren 70 blok bevat een winkelcentrum, kantoren, een openbare bibliotheek, een hotel en een parkeergarage. De verbouwing moet de menselijke schaal terugbrengen. Behalve een nieuwe gevel, verbeterde toegankelijkheid en identiteit zal de transformatie ook een nieuw programma toevoegen: een uitbreiding van het winkelcentrum, kantoren, een kinderopvang, een conferentiecentrum en sociale woningen.

voor 

na 

Winy Maas: “Dit project biedt de fantastische kans om de menselijke maat terug te brengen in een megalomane jaren 70 ontwikkeling midden in Parijs. Wij gaan het complex opruimen, van alle kanten toegankelijk maken en verdichten, aan de buitenkant laten wij de vele activiteiten zien die binnen gebeuren. Daarvoor is een serie gevelelementen ontwikkeld die uitwisselbaar zijn en waarmee het complex de komende jaren flexibel op veranderingen kan inspelen.”

De gevelelementen communiceren de achterliggende functie naar buiten. Als de functie verandert is het mogelijk om ook de gevel aan te passen om de nieuwe functie een plek te geven. Zo kan het complex langer rekening houden met de veranderende wensen van de commerciële partijen die er ruimtes huren.

 

voor

na 

De bestaande massieve gesloten gevel wordt omgevormd in een gefragmenteerd driedimensionaal geheel waarin de functies duidelijk te onderscheiden zijn: bars, restaurants, winkels, kantoren, woningen, kunstgalerie en de bibliotheek krijgen een eigen identiteit binnen het grotere geheel.

Het winkelcentrum wordt uitgebreid en krijgt twee nieuwe ingangen. De kantoren die boven op het winkelcentrum lagen krijgen een eigen hoogbouw aan de westkant. De bibliotheek wordt vanuit een kelder verplaatst naar het dak van het winkelcentrum en krijgt zo zichtbaarheid, daglicht en een directe toegang tot het station via een voetgangersbrug. Aan de westkant komen 62 sociale woningen en een kinderdagverblijf van 500 vierkante meter. In de ondergrondse parkeergarage komen 150 brommerparkeerplaatsen om op straatniveau minder overlast te hebben, de omliggende straten worden aantrekkelijker gemaakt voor voetgangers.

 

Andere partijen

Unibail-Rodamco is opdrachtgever en investeringsmaatschappij, MVRDV realiseert het project samen met co-architect SRA, SCYNA4 Ingenieurs, LAFI + INEX installatie adviseurs, Vanguard kostenadviseur, geveladviseur RFR, LASA akoestiek en BATISS brandveiligheid. 

Actie abonnement de Architect

 

Reageer op dit artikel