nieuws

Laatste trein over viaduct in Delft

Architectuur

In de nacht van zaterdag 21 februari op zondag 22 februari zal de allerlaatste trein over het viaduct van het huidige station Delft rijden. Het nieuwe station nadert voltooiing, waardoor vanaf volgende week alle treinen van en naar Delft ondergronds zullen rijden. De redactie nam vast een kijkje in de nieuwe stationshal.

Laatste trein over viaduct in Delft

 

 

 

Tekst Juliska Wijsman

In zes dagen tijd zal 24 uur per dag gewerkt worden om het nieuwe spoor aan te sluiten op de huidige spoorlijnen. Dit betekent dat in die tijd geen treinen zullen rijden tussen Den Haag en Rotterdam. NS-bussen en extra trams zullen deze kleine week zonder treinen moeten overbruggen. Even een zure appel voor de reiziger, maar daarna krijgt hij een heerlijk zoet en sappig appeltje ervoor terug: een prachtige nieuwe stationshal met grotere reizigerscapaciteit, extra winkels en een enorme ondergrondse fietsenstalling. 

De laatste trein over het viaduct, die zaterdagnacht 21 februari om 01.25 uur zal vertrekken van station Delft, zal feestelijk worden verlicht. Zo kunnen omwonenden en andere gegadigden vanaf de zijlijn voor de laatste keer genieten van de over hun hoofd langs denderende trein. Bewoners geven enthousiast aan wakker te blijven en te zwaaien.

Na een spannende week zal vervolgens op zaterdag 28 februari vroeg in de ochtend de allereerste trein door de spoortunnel rijden. Een speciale ingehuurde trein zal vertrekken van station Den Haag Hollands Spoor en komt rond 06.00 aan in Delft. Daarna is het station en de ondergrondse fietsenstalling open voor alle reizigers. Een officiële opening van het station zal op 9 april plaatsvinden. 

 
De ondergrondse fietsenstalling kan 5000 fietsen onderbrengen. Dankzij sensors kan aangegeven worden hoeveel beschikbare plaatsen er nog zijn in elke rij, net als in een parkeergarage.

 
De ov-poortjes zijn al klaar voor gebruik.

 
Op het plafond in de stationshal is een oude stadsplattegrond van Delft te bewonderen. De lamellen zorgen voor net een ander beeld vanaf ieder standpunt.

Meer informatie over het nieuwe station Delft is te vinden bij Spoorzone Delft.

Reageer op dit artikel