nieuws

Definitief ontwerp Naturalis door Neutelings Riedijk

Architectuur

Het ontwerp voor de nieuwbouw en renovatie van het Naturalis Biodiversity Center in Leiden van Neutelings Riedijk Architecten is gereed. Het ontwerp heeft een ‘ensemble’ karakter en versterkt de verzameling van de bestaande gebouwen met nieuwe gebouwdelen en buitenruimten.

Definitief ontwerp Naturalis door Neutelings Riedijk

Alle museumzalen en publieke functies komen in de nieuwbouw van Neutelings-Riedijk naast het bestaande gebouw. De niet-museale functies, zoals depots, laboratoria en kantoren komen in het gerenoveerde gebouw en in de bestaande toren. De centraal gelegen nieuwe publieke hal verbindt beide gebouwen én alle functies met elkaar. Dit wordt de hoofdentree van het nieuwe Naturalis Biodiversity Center.

Naturalis nieuwbouw door Neutelings Riedijk 

De behoefte aan nieuwbouw is een gevolg van het samengaan van museum Naturalis met drie universitaire instituten, namelijk het Zoölogisch Museum Amsterdam en de twee vestigingen van het Nationaal Herbarium Nederland te Leiden en Wageningen. Met een gezamenlijke collectie van meer dan 37 miljoen objecten behoort het nieuwe Naturalis Biodiversity Center tot de top vijf van natuurhistorische musea in de wereld. Met het nieuwe gebouw komen alle medewerkers, laboratoria, de enorme collectie en museum onder één dak.

Naturalis nieuwbouw door Neutelings Riedijk 

Van eind 2015 tot medio 2018 wordt gewerkt aan het nieuwe gebouw. Het museumgedeelte wijkt vanaf de zomer van 2016 tijdelijk uit naar het Pesthuis, het huidige ontvangstgebouw van Naturalis. Begin 2018 zal het nieuwe museum voor het publiek open gaan. De werkzaamheden omvatten in totaal zo’n 39.000 m2 waarvan 19.000 m2 nieuwbouw en 20.000 m2 renovatie.

Naturalis nieuwbouw door Neutelings Riedijk 

Bijeenkomst

Ter gelegenheid van de afronding van het ontwerp organiseert RAP-Leiden een bijeenkomst op 12 februari waarin diverse sprekers nader op het ontwerp en de plannen ingaan. Iedereen is welkom. Aanmelden kan via deze link.

 

Reageer op dit artikel