nieuws

Daan Bruggink voorzitter Breeam-NL Nieuwbouw en Renovatie

Architectuur

Onze blogger Daan Bruggink is de nieuwe voorzitter van de Breeam-NL adviesgroep Nieuwbouw en Renovatie. Hij gaat zich hier vooral richten op materiaalgebruik en grondstoffen.

 

 

 

Volgens Bruggink liggen de uitdagingen in de bouwwereld bij de grondstoffen en de materialen. “Het opraken van grondstoffen is immers een veel groter probleem dan het energieprobleem. Vanaf 2020 zullen alle nieuw te bouwen en te renoveren gebouwen energieneutraal moeten zijn, waarbij de focus zal verschuiven naar materiaalgebruik, hergebruik, circulair en biobased materialen. Ik ben er van overtuigd dat Breeam-NL daarin een belangrijke rol gaat spelen.”

The next big questions

De adviesgroep gaat de komende periode verder met het ontwikkelen en aanscherpen van heldere protocollen en procedures. Daarnaast wil Bruggink dat de Adviesgroep zich op strategisch en visionair gebied bezighoudt met duurzaam bouwen. “Wat speelt er in de markt? Wat zijn de trends? Waar gaat duurzaamheid naartoe? Wat zijn ‘The next big questions’? Daar hoop ik de komende jaren met de Adviesgroep vorm aan te gaan geven.”

Bruggink is architect en oprichter van het modern en ecologisch architectenbureau ORGA Architect. In 2013 was hij winnaar van de Nederlandse Bouwprijs en 2014 werd hij genomineerd voor de verkiezing ‘Ingenieur van het Jaar’. Hij neemt het stokje over van Jan-Maarten Elias (Unica) die sinds 2010 voorzitter was.

Gebouwflexibiliteit  

Afgelopen jaar introduceerde de Dutch Green Building Council een nieuwe versie van beoordelingsrichtlijn voor Breeam-NL Nieuwbouw en Renovatie. Hierin wordt ingespeeld op actuele duurzaamheidsthema’s. Zo wordt gebouwflexibiliteit extra gewaardeerd. De introductie van de nieuwe beoordelingsrichtlijn vormde voor Elias een natuurlijk moment om het voorzitterschap van de Adviesgroep over te dragen, maar blijft vanuit het college van deskundigen nog wel betrokken.

Bruggink: “Bouw-gerelateerde bedrijven die niet oprecht nadenken over het verduurzamen of circulair maken van de bouw gaan de boot missen. Bedrijven die dat wel doen zien hun aandeel en business groeien. Sinds 2010 is dat ook alleen maar gegroeid. Tenslotte geldt dat ook voor opdrachtgevers. Ook zij willen laten zien dat zij duurzaam in hun corebusiness hebben. Er zal altijd een bepaalde spanning zijn tussen de spelregels opgesteld door de BRE en DGBC en de bouwpraktijk. Door de maatschappelijke ontwikkelingen verwacht ik dat het nu het juiste moment is om de transitie te maken naar een duurzamere gebouwde omgeving.”

Reageer op dit artikel