nieuws

Bouwstart parkeergarage universitair ziekenhuis Brussel

Architectuur

De bouw van de nieuwe parkeergarage van de Cliniques Universitaires Saint-Luc (één van de universitaire ziekenhuizen van Brussel) is onlangs van start gegaan. Bijzonder aan het gebouw is de natuurlijke inpassing in het glooiende landschap en de benutting van natuurlijk licht. Het is voor de ontwerper dJGA de eerste opdracht in Brussel en in Franstalig gebied.

Bouwstart parkeergarage universitair ziekenhuis Brussel

 

De garage, bedoeld voor personeel van het ziekenhuis, biedt plaats aan bijna duizend voertuigen. Het Rotterdamse architectenbureau de Jong Gortemaker Algra architecten en ingenieurs (dJGA) ontwikkelde het bouwkundig en landschapsontwerp. Het bureau werkt in het project samen met MODULO architects en ingenieursbureau Ellyps.

Parkeergarage Brussel dJGA 

 De parkeergarage kent door de ligging in heuvelachtig gebied een fors niveauverschil van circa twee verdiepingen tussen de voor- en achterkant. Het bureau wilde omliggende appartementen een uitzicht op een grijs dak besparen, en koos daarom als oplossing voor een ‘parkdak’ in het ontwerp. Het resultaat is een garage die natuurlijk ingebed ligt in het landschap.

Het groene dak van de parkeergarage dient niet alleen als park, maar ook als natuurlijke buffer voor de waterhuishouding in het gebied. Overvloedig water dat bij een normaal dak bij hevige regenval in hoog tempo wordt afgevoerd, wordt nu eerst door de begroeiing opgevangen. Vervolgens komt het met een natuurlijke vertraging in de directe omgeving terecht. In de toekomst wordt het groene dak mogelijk alsnog deels bebouwd. Het ontwerp van dJGA biedt de mogelijkheid om een gebouw van zes verdiepingen met kleinere footprint bovenop de garage te bouwen.

Hoge Vide

Bijzonder ín de garage is het natuurlijk licht dat via de open zijkanten naar binnen valt. De forse lichtinval is te danken aan een metershoge vide aan de zijkanten van de garage, die als een soort canyon van het laagste niveau helemaal tot aan de straat reikt. Gebruikers hebben vanuit het gebouw rechtstreeks zicht op de vide, omhoog kijkend tussen hoge, hardhouten spijlen door. De begroeiing op het talud maakt de beleving van natuur compleet.

De garage straalt rust en overzichtelijkheid uit, omdat het ontwerp een grote, vlakke betonnen vloer met weinig kolommen of andere ‘visuele ruis’ bevat. Het ontwerp helpt gebruikers van de garage op een natuurlijke manier bij hun oriëntatie tussen de voertuigen. Kunstlicht en bewegwijzering zijn tot een minimum beperkt.

De nieuwe parkeergarage van de Cliniques Universitaires Saint-Luc komt aan de Avenue Emmanuel Mounier in Brussel te liggen. Het gebouw heeft vijf verdiepingen, waarvan twee boven- en drie ondergronds. In totaal heeft de garage een oppervlakte van 26.000 m², met plek voor 989 auto’s . Naar verwachting wordt de garage in juni 2016 opgeleverd en geopend.

 

Actie abonnement de Architect

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels