nieuws

BNA Beste Gebouw van het Jaar 2015 van start

Architectuur

De tiende editie BNA Beste Gebouw van het Jaar 2015 is begonnen. Alle architectenbureaus, nationaal en internationaal, waarvan een gebouw in 2014 in Nederland in gebruik is genomen, kunnen meedoen.

BNA Beste Gebouw van het Jaar 2015 van start

 

 

 

 

 

Ook dit jaar verwacht de branchevereniging van Nederlandse architectenbureaus weer architectonische hoogstandjes te verwelkomen. Net als vorig jaar staat de maatschappelijke meerwaarde van architectuur op de voorgrond. “De nieuwe aanpak uit 2014 was een succes”, aldus BNA-directeur Fred Schoorl.

Categoriewinnaars

De prijs benoemt dit jaar voor het eerst categoriewinaars. Dit kunnen er maximaal vier zijn, in de categorieën: Identiteit & Icoonwaarde (placemaking), Leefbaarheid & Sociale Cohesie (livability), Stimulerende Omgevingen (stimulating environments), Particuliere Woonbeleving (personal environments).

De publiekswinnaar van 2014 was Cultuurcentrum Energiehuis Dordrecht uit de categorie Leefbaarheid Sociale Cohesie. Foto Christiaan de Bruijne 

Maatschappelijke meerwaarde

De BNA wil met Beste Gebouw van het Jaar benadrukken dat goede architectuur meer is dan mooi alleen, voor opdrachtgever, gebruiker en samenleving. Daarom de keuze voor het Beste Gebouw. Ongeacht vorm, omvang, budget of locatie van een gebouw moet de prestatie van betrokkenen excellent en evident zijn: dit is het beste wat de architectuur voor opdrachtgever en samenleving heeft opgeleverd in het afgelopen jaar.

Jury

Directeur Wim Pijbes van het Rijksmuseum heeft ingestemd met de rol van juryvoorzitter. De jury bestaat daarnaast uit Arno Boon (BOEi), Janneke Bierman (Bierman Henket architecten), Peter Defesche (OD205 architectuur bv), Yvonne van Mierlo (Blauwhoed Studio) en Peter Veenstra (LOLA Landscape architects).

Inzenden

Architectenbureaus kunnen inzenden via deze link.
Op donderdag 21 mei vindt de prijsuitreiking plaats.  

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel