nieuws

Winnaars VKG Architectuurprijzen 2015/2016 bekend

Architectuur

Gisteren zijn in Dordrecht de winnaars van de VKG Architectuurprijzen 2015/2016 bekend gemaakt. In de categorie Renovatie ging de prijs naar biq architecten voor de Stanleylaan 1, Kanaleneiland Utrecht. Winnaar in de categorie Nieuwbouw zijn de appartementen Typhoon in Groningen geworden. Het ontwerp hiervan is gemaakt door De Zwarte Hond. Het publiek koos als winnaar De Twijn, de scholencluster in Nijverdal van bct architecten.

Winnaars VKG Architectuurprijzen 2015/2016  bekend

Winnaar VKG Architectuurprijs Renovatie

Bij de renovatie van de Stanleylaan 1 in Utrecht door Biq Architecten stond de verbetering van de energieprestatie en de veiligheid voorop, maar is ook gekeken naar de beeldkwaliteit van de gevel. Bij de indeling en kleur van de kunststof puien wordt verwezen naar de oorspronkelijke flats, terwijl de materialisatie aansluit op de vorige renovatie die in de jaren tachtig is uitgevoerd. De jury spreekt van een geslaagd project, waarin het beeld van frisse jaren zestig in de architectuur is teruggehaald. Sterke punten van de detaillering zijn volgens de jury de doorlopende borstwering waar de stijlen achter doorlopen, de detaillering van de kozijnen en de inpassing ervan in het beton en de kleurstelling van de ramen ten opzichte van de kozijnen. Ook is ze zeer te spreken over de woning vullende kozijnen.

Stanleylaan Biq architecten VKG Architectuurprijs 2015 Renovatie Winnaar VKG Architectuurprijs Renovatie: biq architecten voor de Stanleylaan, Utrecht

Voor de prijs waren genomineerd in de categorie Renovatie:

– Kaap Hoorn van GeO architecten
– Stanleylaan van Biq architecten
– Mendelweg van A3 architecten

Winnaar VKG Architectuurprijs Nieuwbouw: Typhoon de Zwarte Hond Appartementencomplex Typhoon in Groningen door de Zwarte Hond is de winnaar van de VKG Architectuurprijs Nieuwbouw

Winnaar VKG Architectuurprijs Nieuwbouw

Het appartementencomplex Typhoon in Groningen door De Zwarte Hond combineert strak vormgegeven kunststof gevelelementen met rode bakstenen en witte aluminium. De jury spreekt van een project dat goed in elkaar zit. Met zichtbaar enthousiasme is aan het metselwerk gewerkt en gedetailleerd. De kozijnen en de kleur ervan zijn met het oog hierop gekozen en zorgvuldig uitgevoerd. Ook de hekken zijn mooi op dit kunstwerk afgestemd. In dit project zijn de gekozen bouwelementen op een stijlvolle manier gecombineerd en leveren de gekozen kozijnen meerwaarde op voor het metselwerk.

Nominaties categorie Nieuwbouw:

Zaanse Strip door Heren 5
– Appartementen Typhoon door De Zwarte Hond
53 woningen Gorecht West door Zofa architecten

Nijverdal door bct architecten winnaar VKG Architectuurpublieksprijs 2015
Scholencluster in De Twijn in Nijverdal door bct architecten is door het publiek verkozen als winnaar

Winnaar Publieksprijs

Het Scholencluster in De Twijn in Nijverdal door bct architecten, ingenieurs adviseurs uit Enschede is door het publiek uitgeroepen tot winnaar. Het project kreeg 334 stemmen van de in totaal uitgebrachte 1012 stemmen. Tweede met 227 stemmen is de gevelverbetering van 69 woningen in Budel van De Loods architecten en adviseurs geworden. Derde werd met 180 stemmen het Reinaldapark in Haarlem van Bouwbureau Herman Bosman.

Jury VKG Architectuurprijs 2015/2016

De jury van de VKG Architectuurprijs 2015/2016 bestaat uit: Reimar von Meding (architect-partner KAW), Gerben van Dijk (voorzitter H-team), Marcel Blom (partner Benthem Crouwel Architects), Albert J. Zegelaar (directeur VKG) en Harm Tilman (hoofdredacteur de Architect).

VKG Architectuurprijs

De VKG Architectuurprijs wordt ieder jaar toegekend aan bouwprojecten waar kunststof kozijnen, ramen en deuren op esthetische wijze onderdeel uitmaken van het ontwerp. De prijzen belichten het allerbeste werk dat het afgelopen jaar binnen de categorieën van renovatie en nieuwbouw is gemaakt.

 

Reageer op dit artikel