nieuws

Videoverslag Timmerhuis Rotterdam

Architectuur

Wil je het Timmerhuis ook van binnen zien? Redacteur Sander Woertman kon niet wachten tot de officiële opening die vanavond plaatsvindt en ging met een videocamera op bezoek bij de eerste bewoners van de nieuwste toevoeging in de OMA-collectie van Rotterdam. Hij verwondert zich over de subtiliteit van de ingreep, die ondanks de omvang van het programma slechts op enkel plekken in de omgeving echt zichtbaar is.

Videoverslag Timmerhuis Rotterdam

In het videoverslag brengt Sander Woertman een bezoek aan beide woontorens, het kantoor van de gemeente en het terras dat de werknemers en bewoners samen delen. Een fel bediscussieerd onderdeel van Het Timmerhuis betreft de glazen gevel met zijn witte fritting en grote raampartijen. Criticasters hekelen het grote verschil met het beeld dat in renderings is gepresenteerd en vinden de gevel te grof. Van binnenuit blijkt de gevel echter goed te werken: het witte gezeefdrukte patroon houdt hinderlijke zoninval tegen terwijl het voldoende privacy. In de video is te zien hoe de bewoners hun nieuwe woningen ervaren. De belangrijkste vraag: “kan ik straks met mijn bezoek een wijntje drinken op het gemeenschappelijke terras?”

Qua stadsinbreiding is het een geslaagde afwisseling met de vele hoogbouw die de stad siert. In de videobeelden is te zien wat het effect is van de ontwerpbeslissing om het deel van het oude Stadstimmerhuis uit 1950 te behouden, en de nieuwbouw te situeren op het binnenterrein (dat sinds de jaren zeventig was ingevuld met een kantoorgebouw).

Projectgegevens van het Timmerhuis:

  • Architectenbureau: OMA
  • Projectarchitect: Reinier de Graaf
  • Aannemer: Heijmans
  • i.s.m.: ABT, Brinkgroep, Pieters Bouwtechniek, Deerns Raadgevende ingenieurs, DGMR, ⁞Burgers Ergon, Scheldebouw, Rollecate, Keijsers Lundiform

 

 

Reageer op dit artikel