nieuws

Uitslag Zuiderkerkprijs 2015

Architectuur

De Zuiderkerkprijs 2015, de prijs voor het beste woningbouwproject in Amsterdam is gewonnen door Blok 0 – PUUUR BLOK door Atelier PUUUR. De Geurt Brinkgreve Bokaal ging naar De Tandwielenfabriek van Ronald Janssen Architecten samen met Donald Osborne Architect.

Uitslag Zuiderkerkprijs 2015

Blok 0 – PUUUR BLOK

Juryvoorzitter Madeleine Maaskant: “Het winnende project Blok 0 – PUUUR BLOK door Atelier PUUUR,  is een prachtig voorbeeld van uitstekende samenwerking tussen alle partijen en straalt op alle fronten klasse uit. Het project wordt gekenmerkt door een hoge architectonische kwaliteit en bij het collectief particulier opdrachtnemerschap (CPO) stond een intensieve samenwerking van de ontwikkelaar met de toekomstige bewoners centraal. Het gebouw heeft een slimme, flexibele indeling gekregen, is gebouwd met duurzame materialen en is 100% klimaatneutraal. Het project bestaat uit achttien appartementen en twee kadewoningen in een hoog stedelijke setting in de nieuwe wijk Houthaven aan het IJ.

Het is gelukt om de woningen met een soort tetrix-achtige indeling goed in te passen. Bovendien zijn extra voorzieningen in het blok opgenomen zoals een gemeenschappelijk dakterras, een fitnessruimte en een verhuurbare ruimte voor bijvoorbeeld horeca in de plint waarmee ook iets wordt teruggeven aan de buurt. De duurzaamheid zit hem bij dit project in allerlei onderdelen. Het collectieve warmte terugwin (WTW)-systeem, de aansluiting op stadswarmte en koeling en de indeling van het casco maken dat het woonprogramma ook in de toekomst relatief eenvoudig aangepast kan worden. Verder zijn er zonnepanelen, driedubbel glas, hoogwaardige isolatiematerialen en elektrische oplaadpunten in de half verdiepte parkeergarage. Opvallend is het gebruik van hoogwaardige materialen voor de woningen: o.a. lichte natuurstenen gevels met grote aluminium (vouw)puien, grote raamvlakken en een afwerking met duurzame materialen.”

Brink GreveBokaal naar de Tandwielenfabriek

De Tandwielenfabriek winnaar van de Geurt Brinkgreve Bokaal 2015

Geurt Brinkgreve Bokaal

Winnaar van wisselbeker de Geurt Brinkgreve Bokaal is De Tandwielenfabriek door Ronald Janssen Architecten samen met Donald Osborne Architect. De onafhankelijke jury van de Geurt Brinkgreve Bokaal, dit jaar bestaande uit Gerard Groener (voorzitter), Anita Blom en André van Stigt heeft besloten dat De Tandwielenfabriek als beste uit de bus kwam. De prijs werd in samenwerking met de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad uitgereikt.

Juryvoorzitter Gerard Groener: “Bijzonder dat het pand behouden is gebleven na 14 jaar leegstand: het bestemmingplan staat nieuwbouw toe met een hoger bouwvolume. De Fabriek van Blom Tandwielen is getransformeerd tot twaalf rug-aan-rugwoningen. Het planproces heeft in nauw overleg met de buurt plaatsgevonden. Zo is een beeldbepalend, maar zeer verwaarloosd gebouw in de historische binnenstad behouden gebleven en is een desolaat gebied opgewaardeerd en teruggegeven aan de stad. De bouwtechnische ingrepen zijn zorgvuldig, de aanpassingen voor de toegangen zijn minimaal en logisch. Het casco met stalen dakspanten en de sheddaken zijn zichtbaar gehouden. Binnen de mogelijkheden van het gebouw zijn de kansen van duurzaamheid benut.”

Reageer op dit artikel