nieuws

Guus Beumer blijft bij Het Nieuwe Instituut

Architectuur

Wél een nieuwe en kleinere raad van toezicht, een zakelijke directeur en meer ‘transparantie’ als het gaat om aanbestedingen, maar géén nieuwe artistiek directeur. Dat zijn de opmerkelijke maatregelen die Het Nieuwe Instituut in Rotterdam moet nemen volgens een onafhankelijke commissie. Het eindrapport van die commissie verscheen een dezer dagen.

Guus Beumer blijft bij Het Nieuwe Instituut

De conclusies zijn opmerkelijk omdat directeur Guus Beumer mag blijven, terwijl juist hem belangenverstrengeling. Beumer had voor de tentoonstelling Tijdelijk Modemuseum zijn partner, architect Herman Verkerk van EventArchitectuur voor 35 duizend euro ingehuurd.

Overigens vindt de commissie de handelswijze van Beumer wel strijdig met de onder cultuurinstellingen geldende Governance Code Cultuur.

Naast de rol van Beumer moest de commissie ook oordelen over José Teunissen, lid van de raad van toezicht. Ook zij zou een betaalde opdracht hebben gekregen en aangenomen voor de betreffende expositie. En ook dat was, volgens de commissie, tegen de regels van goed cultuurbestuur.

Kees van der Hoeven

Het beleid van Het Nieuwe Instituut en de rol van Beumer haalde de publiciteit door Kees van der Hoeven. Hij schreef een column op zijn website architectenwerk.nl en meldde de kwestie bij subsidiegever minister Bussemaker (PvdA, OCS) waarna de zaak ging rollen.

Bron: de Volkskrant

Reageer op dit artikel