nieuws

Bouwstart eerste fase Cruquiusgebied Amsterdam

Architectuur

Deze week is het startschot gegeven van de bouw van de eerste fase in het Cruquiusgebied in Amsterdam. Daar worden vijftienhonderd woningen op het laatste schiereiland in het Oostelijk Havengebied gerealiseerd.

De herontwikkeling van het bedrijventerrein tot een levendig woon-werkgebied start met ruim 200 woningen en circa 3.500 m2 bedrijvigheid. Begonnen wordt met twee L-vormige gebouwen. In deze gebouwen komen rond een binnentuin 116 huurappartementen, naar een ontwerp van Geurst & Schulze Architecten. Op de begane grond is naast wonen ook plaats voor bedrijvigheid.

Naar verwachting start begin volgend jaar de bouw van drie gebouwen. Een ruim en licht appartementengebouw aan het water met 44 koopappartementen en bedrijfsruimten. Daarnaast komt het nieuwe kantoorgebouw voor Amvest, ontworpen door het Amerikaanse architectenbureau Rietveld Architects, dat uitkraagt boven de kade. Achter deze beide gebouwen komt een woongebouw met 42 huurwoningen en bedrijfsruimte in de plint. De twee woongebouwen zijn ontworpen door Rietveld Architects in samenwerking met Geurst & Schulze Architecten. De kade wordt openbaar gebied, ontworpen door Buro Lubbers, en is straks toegankelijk voor voetgangers met boven het water een boardwalk. Aannemer van de vijf gebouwen is Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen.

Het eerste gebouw wordt begin 2017 opgeleverd.

 

Reageer op dit artikel