nieuws

Binckhorst 2.?

Architectuur

Het vraagteken in de kop verwijst naar het aantal keren dat de Binckhorst onderwerp is van een transformatie. Ditmaal gaat het om de transformatie tot een nieuw, hip woon-werkgebied. In 2016 en 2017 wordt het voormalige bedrijventerrein, volgens plannen van de gemeente Den Haag, omgevormd tot een groen en waterrijk gebied om te wonen en te werken.

De drie havens in het gebied gaan spelen in de transformatie van de Binckhorst een belangrijke rol. Langs de Trekvliet komt ruimte voor 750 tot 1000 woningen. Voor de plannen is 10 miljoen euro beschikbaar gesteld door B&W van Den Haag.

De aanleg van de Rotterdamsebaan, die van de A4 naar de Binckhorstlaan leidt, maakt van het gebied een toplocatie. De Binckhorst heeft door zijn goede bereikbaarheid en ligging, aan de rand van Den Haag maar tegelijkertijd nog geen twee kilometer van het stadscentrum, alles in zich om uit te groeien tot uitstekende vestigingsplaats. De Binckhorst is met zijn 130 hectare en honderden meters lange waterlijn de grootste ontwikkellocatie voor groeiend Den Haag.

 

Groen hart

De Binckhorst krijgt een groen hart. Dat kan, door begraafplaats Sint Barbara middenin het gebied en het 17e-eeuwse kasteel De Binckhorst aan de andere kant van de Binckhorstlaan meer in het zicht te brengen. Het kantoor dat nu het kasteel aan het oog onttrekt wordt gesloopt en daarvoor in de plaats komt groen.

Langs de Trekvliet moet een gebied ontstaan waar mensen heerlijk kunnen wonen, een bedrijf kunnen starten of uit kunnen gaan. Hier zijn mogelijkheden voor de bouw van 750 à 1000 woningen en de realisatie van 8.000 tot 11.000 vierkante meter bedrijfsruimte. Om deze ontwikkelingen aan te jagen, wordt het gebied beter ontsloten. Daarvoor wordt een straat aangelegd die langs de Fokkerhaven loopt, parallel aan de Binckhorstlaan. Op de nieuw ingerichte kade van de Fokkerhaven kan horeca een plek vinden en in het water komen ligplaatsen waar omwonenden en passanten kunnen aanmeren.

Bedrijvigheid

Rondom de Binckhorsthaven zijn al innovatieve en creatieve bedrijven gevestigd. Een voorbeeld is het bedrijfsverzamelgebouw in de voormalige Caballerofabriek. In het stookhuis daarnaast is intussen restaurant MaMa Kelly gevestigd. Het gebied herbergt al grote bedrijven op het gebied van IT en Telecom, zoals KPN, Ericsson en Tech Mahindra.

De investeringen in herinrichting van het gebied zijn van groot belang bij het werven van nieuwe bedrijven. De bereikbaarheid van het gebied per auto, trein, fiets en over het water is hierbij een grote troef. Maar daarnaast zal de infrastructuur in de Binckhorst verbeterd worden, zodat het makkelijker wordt om van de kantoren in het gebied naar de haven te gaan. Hiervoor wordt nu al gewerkt aan herinrichting van de Saturnusstraat. Ook komt er een voetgangersbrug van het Maanplein naar de Binckhorsthaven en wordt het mogelijk om een rondje om de haven te lopen.

 

 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel