nieuws

AIA Gold Medal naar Denise Scott Brown en Robert Venturi

Architectuur

Denise Scott Brown en Robert Venturi zijn onderscheiden met de AIA Gold Medal. Zij zijn de eerste architecten die de prijs van het American Institute of Architects gezamenlijk krijgen uitgereikt. De mogelijkheid om twee personen, teams of particulieren aan te wijzen is ingevoerd in 2013. Deze wijziging in de statuten werd gezien als een reactie op de uitreiking van de Pritzker Prize in 1991 aan Venturi en niet aan Scott Brown voor haar bijdrage in zijn werk.

AIA Gold Medal naar Denise Scott Brown en Robert Venturi

Het paar krijgt de AIA Gold Medal voor de ‘aanzienlijke hoeveelheid werk die een blijvende invloed op architectuur heeft gehad, zowel in theorie als in praktijk.’ Het architectenduo is bekend van onder andere de Sainsbury Wing van de National Gallery in Londen.

Denise Scott Brown en Robert Venturi krijgen de prijs uitgereikt tijdens de jaarlijkse conventie van de AIA in Philadelphia in mei 2016.

Eerder winnaars;

Architecten die deze prestigieuze onderscheiding eerder kregen zijn onder meer Frank Lloyd Wright (1949), Le Corbusier (1961), Louis I Kahn (1971), IM Pei (1979, Julia Morgen (2014) en Moshe Safdie in 2015.

Reageer op dit artikel