nieuws

Abe Bonnema Architectuurprijs 2015 voor Nationaal Militair Museum

Architectuur

De Abe Bonnema Architectuurprijs 2015 gaat naar Felix Claus Dick van Wageningen Architecten. Het architectenbureau ontvangt de prijs van 50.000 euro voor het ontwerp van het Nationaal Militair Museum op de voormalige luchtmachtbasis Soesterberg.

Abe Bonnema Architectuurprijs 2015 voor Nationaal Militair Museum

Het Nationaal Militair Museum (NMM) van Felix Claus Dick van Wageningen Architecten biedt een excellente entourage om met het grote publiek de dialoog aan te gaan over vrede, vrijheid en veiligheid. Volgens het juryrapport roept dit on-Nederlandse bouwwerk emoties op. ‘In een prachtig en historisch beladen landschap is een indrukwekkend gebouw verrezen. Het NMM is een krachtig statement en een messcherp meesterwerk.’

De jury is onder de indruk van de staaltjes van ingenieurskunst van het complete ontwerpteam waardoor één gesamtkunstwerk is ontstaan. ‘Met het museum is een prestatie geleverd van uitzonderlijke, hoogwaardige architectonische kwaliteit, die toekomstige generaties inspireert en internationaal tot voorbeeld strekt.’

Cacaofabriek Helmond

 Treebeek Nominatie Abe Bonnemaprijs 2015
Treebeek door Jo Janssen Architecten

Nominaties

Voor deze tweede editie van de Abe Bonnema Architectuurprijs waren behalve het NMM ook genomineerd: de Cacaofabriek in Helmond, Kaasmakerij De Tijd in Westbeemster, Rozet in Arnhem en Treebeek in Brunssum. Voor de prijs werden 60 gebouwen ingezonden die in de afgelopen twee jaar in Nederland gerealiseerd zijn.

Kaasmakerij De Tijd door Bastiaan Jongerius Architecten

Kaasmakerij De Tijd door Bastiaan Jongerius Architecten

Abe Bonnema Architectuurprijs

De Abe Bonnema Architectuurprijs is een initiatief van de ir. Abe Bonnema Stichting, dat het legaat van architect Abe Bonnema (1926-2001) beheert. Mede dankzij een schenking van 18 miljoen euro werd in 2013 het nieuwe Fries Museum in Leeuwarden gerealiseerd. In het Fries Museum is van 3 december tot en met 3 januari 2016 een tentoonstelling te zien van alle inzendingen voor de Abe Bonnema Architectuurprijs 2015.

Reageer op dit artikel