nieuws

Van pomphuisje naar uitkijkpost

Architectuur

Het Pomphuisje, een ontwerp van de Belgische architect en kunstschilder Henry van de Velde, te vinden in Het Nationale Park De Hoge Veluwe, gaat verder door het leven als uitkijkpost.

Van pomphuisje naar uitkijkpost

Het monument, dat onderdeel is van buitenplaats Jachthuis Sint Hubertus, werd in 1923 gebouwd naar ontwerp van de Belgische architect Henry van de Velde. Het gebouwtje, toen nog voorzien van een windmolen, moest dienen voor het oppompen van grondwater voor de Hubertusvijver, gelegen voor het beroemde Jachthuis.

Het oppompen van water bleek echter niet nodig voor het op peil houden van het water. Vandaar dat het monument tot nu alleen een esthetische functie had. Nu, bijna honderd jaar later, is het gerestaureerd en heeft het de functie gekregen van uitkijkpost over het omliggende terrein, De Veentjeswei. De Veentjeswei is het restant van een oorspronkelijk (hoog)veengebied.

Reageer op dit artikel