nieuws

Saaie flat in Den Helder wordt spraakmakend

Architectuur

Woningstichting Den Helder transformeert drie (saaie) flats aan de Waddenzeestraat in spraakmakende woongebouwen. De flats uit de jaren 50 krijgen een metamorfose naar de ideeën van de kunstenaar en architect Friedensreich Hundertwasser. De vastgoedbeheerder van de woningstichting spreekt van een ‘moderner’ uiterlijk voor de flats.

Saaie flat in Den Helder wordt spraakmakend

Het flatgebouw krijgt felle kleuren, ronde balkonvormen, tegelmozaïeken, ronde plantenbakken aan de kopgevel, Kremlinachtige torenkoepels en misschien zelfs wel bomen op het dak.

Flat in Hundertwasser stijl in Den Helder

Ton op ’t Ende, manager vastgoedbeheer bij de Woningstichting legt uit: “De gevels van de drie flats aan zijn in slechte staat. Ze moeten opnieuw opgemetseld worden. We wilden van de gelegenheid gebruik maken om de flats een aantrekkelijker, moderner uiterlijk te geven. De meest oostwaartse flat blijft redelijk in originele stijl, de middelste krijgt al wat meer bijzondere kenmerken en de derde ondergaat een complete metamorfose. Het betreft overigens alleen de buitenkant, in de woningen zelf doen we niets.’’ Mogelijk wordt ook het terreintje in het verlengde van de flat in de stijl van Hundertwasser ingericht.

Flat in Hundertwasser stijl in Den Helder 

Hundertwasser

De in 2000 overleden kunstenaar Hundertwasser liet zich onder meer inspireren door de in Barcelona beroemde Antoni Gaudí. Hundertwassers stijl kenmerkt zich door het ontbreken van rechte lijnen, toepassing van fel gekleurd pleisterwerk met mozaïeken en het gebruik van bomen en planten.

Hij bedacht dat je bomen vanuit een binnenbalkon naar buiten kon laten groeien, zodat ze ’s zomers schaduw gaven en ’s winters licht doorlieten. En dat je afvalwater van een gebouw kon filteren door het via bakken waterzuiverende planten, die aan de gevel hangen, te laten lopen.

Bron: Noordhollands Dagblad/Ronald den Boer

Reageer op dit artikel