nieuws

Onderzeebootloods met stoeltjesprofielen

Architectuur

De Onderzeebootloods op het RDM-terrein in Rotterdam is getransformeerd. Daarbij is de gevel voorzien van horizontale en verticale raamstroken met stalen stoeltjesprofielen van Janisol Arte.

Onderzeebootloods met stoeltjesprofielen

Opdrachtgever Havenbedrijf Rotterdam verwacht dat de loods een monumentale status krijgt, en heeft dus alvast rekening gehouden met de eisen van Commissie Welstand en Monumenten. Daarbij behoorden de stoeltjesprofielen.

Marge Architecten in Rotterdam koos voor Arte van Janisol, dat ODS Dak- en Geveltechniek importeert in Nederland. Deze stalen raamprofielen benaderen qua uitstraling het oorspronkelijke kozijn dankzij de smalle aanzichtbreedte van 40 millimeter. De ruiten zijn bovendien vastgezet met Renoseal van Bloem Sealants: een onderhoudsarme stoppasta in de kleur tomatenrood (RAL 3013). Dit lijkt sterk op de stopverf die destijds is gebruikt, met als extra voordeel dat het niet krimpt of scheurt.

 

De Onderzeebootloods is halverwege de jaren ’20 gebouwd. Sindsdien zijn er verschillende aanpassingen doorgevoerd. Havenbedrijf Rotterdam heeft de jaren ’60 als richtlijn aangehouden. In die periode waren de gevels voorzien van enorme horizontale raamstroken met slanke stalen raamprofielen. “De loods is gebouwd in tijden van crisis’, vertelt projectarchitect Ernst- Jan van der Rhee. “Daarom werd bespaard op materiaal. Dat resulteert in een slanke constructie die ik in het ontwerp in ere houd, vanwege de toekomstige monumentale status, maar ook om eenheid te cre”eren het de andere gebouwen.” Er zijn namelijk meer gebouwen voorzien van Janisol Arte, zoals de Innovation Dock en ICDuBo.

 

Nu de Onderzeebootloods een andere functie heeft, stelt Havenbedrijf Rotterdam andere eisen aan het gebouw, waaronder meer toetreding van daglicht. De loods heeft nu raamstroken tot 14 meter hoog. De oude gevelopeningen waren horizontaal en volledig gevuld met draadglas, om de strikt geheime technieken van de maritieme sector uit het zicht te houden. In de nieuwe situatie zijn alle ramen voorzien van helder glas, waardoor de kantoorfunctie mogelijk werd. Door de minimale constructie kan de gevel onder invloed van windstoten echter wel behoorlijk vervormen. ODS heeft dan ook extra stabiliteitsberekeningen gemaakt.

Om een aangenaam binnenklimaat te realiseren, is gekozen voor isolatieglas met U-waarde 1,1. In combinatie met het kozijn is de U-waarde 1,5 W/(m²K) voor een kozijn met een valraam er in. En 1,4 W/(m²K) voor een vast raam. Daarnaast is in de loods vloerverwarming aangebracht, zodat een temperatuur van 16 tot 18 graden behaald kan worden. Onder de nieuwe vloer liggen nog de oude scheepshellingen, die zijn gebruikt om schepen vanuit de loods te water te laten.

Offshore bedrijf Ampelmann gaat een deel van de loods gebruiken als kantoor. Een ander gedeelte is af te huren voor evenementen, zoals dansvoorstellingen of kunstexposities.

Reageer op dit artikel