nieuws

OMA internationaal en nationaal in het nieuws

Architectuur

Rem Koolhaas scoort een groter succes in Manchester dan in Rotterdam. Daar zijn ze klaar met het ontwerp van de Kubus. In Manchester daarentegen is het ontwerp van de beroemde architect voor de nieuwe kunstlocatie ‘The Factory’ uitgeroepen tot winnaar.

OMA internationaal en nationaal in het nieuws

Koolhaas versloeg met deze uitverkiezing een aantal (andere) beroemde architectenbureaus waaronder Zaha Hadid, Rafael Viñoly en onze andere Nederlandse trots: Mecanoo International. 

De volledige shortlist:

Office for Metropolitan Architecture (OMA)
Rafael Viñoly Architects
Diller Scofidio + Renfro
Bennetts Associates
Zaha Hadid Architecture
SimpsonHaugh and Partners
Grimshaw Architects
Mecanoo International
Haworth Tompkins Limited

Rem Koolhaas wint in Manchester met ontwerp Kunstfabriek
Koolhaas reageerde opgetogen om met het project aan de slag te gaan met het project dat in 2019 klaar moet zijn. Het nieuwe kunstcentrum komt in de voormalige Granada Studio in het centrum. Het moet de thuisbasis worden van het Manchester International Festival. Het gaat ruimte bieden aan 2200 stoelen of aan 5000 staanplaatsen. De naam, The Factory, verwijst naar Factory Records, opgericht in 1978 met invloedrijke bands in hun bestand zoals Joy Division, New Order en Happy Mondays. De oplevering wordt verwacht in 2017.

 Kubus Rem Koolhaas Rotterdam Multi Vastgoed wijzigt plannen

Kubus Rotterdam

Multi past, zo schrijft Joost Zwaga op de website van Cobouw, de plannen aan voor de ontwikkeling van Forum Rotterdam, gelegen tussen de Coolsingel, Lijnbaan en de ‘Koopgoot’. Dat heeft de ontwikkelaar bekendgemaakt.

De omstreden ‘kubus van Rem Koolhaas’ op de plek van het monumentale ABN Amro-gebouw is in de nieuwe opzet gesneuveld. Het pand zal nu in oude luister worden hersteld. De aangrenzende kantoortoren wordt getransformeerd tot woontoren. De werkzaamheden starten naar verwachting in 2016.

 Kubus Rem Koolhaas Rotterdam Multi Vastgoed wijzigt plannen 

Aan de Lijnbaankant van het bouwblok worden de winkels op het drukste punt van de Lijnbaan vernieuwd en substantieel vergroot. Ondanks de aanpassingen blijft het oude uitgangspunt volgens Multi onverkort van kracht: het voor het grote publiek tot leven brengen van deze onbenutte plek in het hart van het centrum.

“Vrijwel het hele bouwblok wordt vernieuwd. Maar bovendien wordt in het aangepaste plan dit vernieuwde bouwblok helemaal naar buiten gekeerd: het richt zich nu geheel op de omliggende winkelstraten. Op dit moment niet gebruikte gevels krijgen een publieksfunctie. Het nieuwe blok zal de passantencirculatie door het centrum versterken: dat is positief voor retailers in de omgeving. Dit versterkt ook het city-loungeconcept van de gemeente Rotterdam en sluit aan bij de doelstelling van het Lijnbaan-akkoord”, aldus de ontwikkelaar.

De plannen zijn mede aangepast om Primark in te passen. De Ierse kleding-discounter zal in het hart van het winkelgebied een flagship-store openen.

Volume

Multi heeft het totale vastgoedprogramma van Forum Rotterdam inmiddels verkocht en het merendeel verhuurd. Het totale plan beslaat bijna 60.000 vierkante meter vloeroppervlak en kent een investeringsvolume van 175 miljoen euro.

De winkels aan de Lijnbaan die nu in het plan betrokken worden, zijn van Syntrus Achmea Real Estate Finance en ASR Property Fund. Na herontwikkeling zijn deze partijen ook eigenaar van de nieuw te ontwikkelen 6.000 vierkante meter winkelruimten. Namens een van haar opdrachtgevers heeft Syntrus Achmea Real Estate Finance de woontoren met 103 appartementen gekocht.

OMA en Wessel de Jonge Architecten uit Rotterdam zijn vanaf het begin van het planproces betrokken en zijn ook de ontwerpers van het nieuwe plan.

 

Reageer op dit artikel