nieuws

Nieuwbouw Sociale Wetenschappen Nijmegen

Architectuur

Op de campus van de Radboud Universiteit in Nijmegen komt nieuwbouw voor de Faculteit der Sociale Wetenschappen. De bouw start in 2018. Medewerkers en studenten kunnen vanaf medio 2020 van de nieuwbouw gebruik maken. Het ontwerp is van Inbo Architectuur.

Uitgangspunt in het ontwerp van INBO Architectuur is dat direct contact tussen docenten en studenten de kern van het onderwijs vormt, naast de toekomstige verdere ontwikkeling van digitale onderwijsmiddelen. Het gebouw nodigt studenten uit om niet alleen voor college naar de campus te komen maar om daar ook gedurende de rest van de dag te studeren, te ontspannen en andere studenten en docenten te ontmoeten.

Nieuwbouw Sociale Wetenschappen Radboud Nijmegen door Inbo 

Er komen collegezalen van verschillende grootte, stiltewerkplekken, practicumruimten, groepswerkplekken en horecavoorzieningen. Ten behoeve van het onderzoek komt er een centrale, goed toegankelijke laboratoriumvoorziening.

Groen en duurzaam

Het nieuwe gebouw oogt laag en gaat daardoor mooi op in de parkachtige omgeving. De hoeveelheid groen op de campus neemt hierdoor verder toe. Bovendien wordt het gebouw het meest duurzame van de campus. Het zal vrijwel energieneutraal zijn en wordt gecertificeerd volgens de duurzaamheidsnorm Breeam Excellent (een beoordelingsmethode om de duurzaamheid van gebouwen te bepalen). Het ontwerp is van het team van architectenbureau Inbo en de ingenieursbureaus Deerns en Croes die ook betrokken zijn bij de verbouwing van de Universiteitsbibliotheek en het gebouw van Tandheelkunde.

 

Ontwikkeling campus

De campus van de Radboud Universiteit is volop in ontwikkeling. In 2014 verhuisde de Faculteit der Rechtsgeleerdheid naar het nieuwe Grotiusgebouw en de renovatie van het tandheelkunde gebouw is momenteel in volle gang. Met ingang van 2017 wordt het collegium Berchmanianum aan de Houtlaan in gebruik genomen als Academiegebouw en verhuist de Faculteit der Managemenwetenschappen naar het Gymnasion dat wordt verbouwd. Een groot deel van de bebouwing in de Thomas van Aquinostraat zal worden gesloopt maar de bestaande collegezalen van het Spinozagebouw blijven bestaan.

Nieuwbouw Sociale Wetenschappen Radboud Nijmegen door Inbo 

Reageer op dit artikel