nieuws

Litouws Kunstencentrum in de maak

Architectuur

In Vilnius, Litouwen, komt een nieuw kunstencentrum. Het ontwerp is afkomstig van Daniel Libeskind in samenwerking met de lokale architect Do architects en Baltic Engineers, beiden uit Vilnius. De bouw begint in 2017, de oplevering wordt verwacht in 2019.

Het New Lithuanian Modern Art Center komt in het historisch centrum van de stad, krijgt een openbaar plein en geeft, volgens de ontwerpers Daniel Libeskind architects, bekend van onder meer het Holocaustmonument in Amsterdam,  Do architect en Baltic Engineers vorm aan het heden en verleden van de stad.

In het museum wordt werk tentoongesteld van Litouwse kunstenaars vanaf 1960 tot aan het heden. De ‘Butkus collectie’ van initiatiefnemer Viktoras Butkus bevat 4000 werken waaronder schilderijen zoals De ‘Falling Broken man uit 1965 van Vincas Kisarauskas; Woman van Arvydas Saltenis uit 1972 en foto’s van Antanas Sutkus.

Poortgebouw

Het gebouw maakt aansluiting met het raster van de middeleeuws ommuurde stad. Het concept is geïnspireerd op de historische poorten in Vilnius en verwijst naar de lokale architectuur, zowel in vorm en materialen. De rechtlijnige buitengevel is bekleed met lokaal licht, fris wit beton. De binnenplaats snijdt door de hele vorm en beschikt over een trap die leidt naar een openbaar dak en beeldentuin die direct aansluiten op het plein. 

Het gebouw opent door met grote ramen, van vloer tot aan plafond, die het interieur van natuurlijk licht voorzien. De op het zuiden gerichte gevel krijgt een vijf meter grote uitkraging die zorgt voor natuurlijke schaduw.

Bezoekers die vanuit het noorden het museum binnengaan komen door een drie verdiepingen hoge glazen entree met een zonlicht gevulde lobby. Een open plattegrond voorziet in een 1000 meter vierkante tentoonstellingsruimte voor permanente en tijdelijke tentoonstelling. Het museum krijgt een café, een boekwinkel, educatie ruimtes, een auditorium, een depot en en administratieve ruimtes.

Reageer op dit artikel