nieuws

DP6 levert tweede CineMec-bioscoop op

Architectuur

CineMec-bioscoop Leidsche Rijn is opgeleverd. Deze tweede Cinemec-bioscoop naar ontwerp van DP6 architectuurstudio wordt gekarakteriseerd door een rode façade van 18.000 aluminium baguettes.

DP6 levert tweede CineMec-bioscoop op

Eerder ontwierp DP6 al de ‘geluidswalbioscoop’ in Ede, die in 2009 werd opgeleverd. Momenteel wordt in Nijmegen gebouwd aan hun derde CineMec: CineMec Waalsprong.

CineMec Leidsche Rijn ligt op de kruising van de monumentale ‘as’ van het Berlijnplein met de ‘Cultuuras’ die de Hofstede Terwijde en de boerderij Rood Noot met elkaar verbindt. Het gebouw grenst direct aan de landtunnel van de A2. Architect Chris de Weijer: “We hebben overlegd met stedenbouwkundig ontwerper en supervisor Jo Coenen. Uitgangspunt voor het ontwerp is dat het gebouw aanvankelijk als een pionier ‘stand alone’ in het gebied staat. Dit betekent dat het gebouw voor een belangrijk deel haar eigen sfeer en levendigheid moet maken.“

Het gebouw is vormgegeven als een opvallend rood volume. De hoofdentree richt zich naar het Berlijnplein dat in ontwikkeling is tot stedelijk gebied. Een tweede entree is gericht op het parkeerterrein.

 

Gevel

De baguettes geven het gebouw op een bijzondere manier kleur. Ze hebben vijf kleuren rood, twee glansgraden, en zijn licht onregelmatig geëxtrudeerd. De Weijer: “Door de baguettes vrijwel willekeurig te plaatsen geeft het gebouw van veraf de indruk één kleur te zijn. Wie dichterbij komt, zal steeds meer kleuren in de gevel onderscheiden.”

Ook wie zich rond het gebouw beweegt ziet de gevel ‘veranderen’. Sta je recht voor de gevel, dan is het donkergrijze bouwvolume door de kleurige aluminium gevel heen te zien. Vanaf de zijkant lijkt het of de kleurige banen op elkaar aansluiten.

Programma

De bioscoop heeft zeven zalen met 2.000 stoelen. De grootste zaal heeft ruim 660 stoelen. De verschillende zalen zijn compact opgestapeld waartussen de foyerruimte zijn weg vindt. De verschillende foyers geven het complex een intieme beleving.

Het dakterras biedt uitzicht op de skyline van Utrecht. Het dakterras heeft twee niveaus. Op het laagste niveau zit je uit de wind. Het dakterras is bereikbaar met een glazen lift of via de trap die vanaf de begane grond tot het dak doorloopt en die tevens alle publieke foyerruimten met elkaar verbindt.

De zalen en foyerruimten hebben verschillende groottes en zijn ook te gebruiken als congreszaal, voor lezingen, kleinkunstvoorstellingen etcetera. Naast films zullen in de bioscoop livestreams van concerten en colleges vanuit universiteiten over de hele wereld te zien zijn. Ook dient het gebouw als onderkomen voor conferenties en als studieplek voor studenten. De bioscoop is zo ingericht dat het er ook overdag, als er geen films draaien, goed toeven is.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels