nieuws

Doepel Strijkers’SubZero eerste gebouw Floriade 2022

Architectuur

DoepelStrijkers presenteerde kort geleden het ontwerp voor de Innovatiewerkplaats van de provincie Flevoland. Dit wordt het eerste gebouw op het Floriadeterrein in 2022 in Almere. Het bestaat in de basis uit een dikke plak grond die vijf meter opgetild wordt, tot de NAP-lijn. Hiermee wordt de ligging van het terrein op 5m onder NAP visueel gemaakt. Start van de bouw staat gepland voor 2016.

Doepel Strijkers’SubZero eerste gebouw Floriade 2022

De Innovatiewerkplaats SubZero van DoepelStrijkers wordt het Paviljoen van Flevoland op het Floriadeterrein in 2022. Hier kunnen bezoekers de innovaties die ontwikkeld zijn, zien en beleven.

SubZero Almere Floriade 2022 Doepel Strijkers

Waar eerst alleen maar water was, is nu een uniek gebied ontstaan wat ook nog eens gemiddeld vijf meter onder zeeniveau (NAP) ligt. Innovatief watermanagement en duurzame energie-en voedselproductie behoren tot de Flevolandse DNA. De Innovatiewerkplaats verbeeldt dit op een eigenzinnige manier. Een vijf meter dikke laag Flevolandse bodem wordt opgetild tot de NAP-lijn. De daaronder ontstane ruimte wordt afgesloten met een spiegelgevel. De belangrijkste hoogteniveaus van Flevoland zijn zichtbaar in het paviljoen. De boomgaard bovenop het gebouw symboliseert de vruchtbare Flevolandse grond.

SubZero Almere Floriade 2022 Doepel Strijkers

SubZero Almere Floriade 2022 Doepel Strijkers 

Duurzaam en vernieuwend

Met de hoge ambitie van duurzaam en innovatief bouwen, zal de Innovatiewerkplaats andere ontwikkelaars op de Floriade uitdagen. De ambitie van Nature Based bouwen is zichtbaar in de vorm (klimaatarchitectuur) en in het materiaalgebruik. Het gebouw maakt optimaal gebruik van het microklimaat met natuurlijke zonwering, passieve verwarming en koeling en natuurlijke ventilatie. De massa aarde als dak wordt optimaal benut om het hele jaar een behaaglijk binnenklimaat te creëren. De klimaatkas met glazen schoorsteen op het dak is een heerlijke wintertuin en regelt in de zomer de natuurlijke ventilatie. ‘State-of-the-art’ biobased en geopolymeer materialen worden toegepast om de CO2 footprint zo klein mogelijk te houden. Het sluiten van water-, energie-, materiaal-, afval-, en voedselkringlopen worden als technische oplossingen geïntegreerd en zijn voor de bezoekers ook te zien en te beleven in de Innovatiewerkplaats. De komende jaren worden steeds innovaties toegevoegd. Zo is het niet alleen in 2016 vernieuwend, maar ook in 2022.

SubZero Almere Floriade 2022 Doepel Strijkers 

SubZero Almere Floriade 2022 Doepel Strijkers

De Innovatiewerkplaats is de kiem voor de ontwikkeling van een groene campus. Na afloop van de Floriade maakt de Innovatiewerkplaats onderdeel uit van een gebied waar kennis, onderwijs, studentenhuisvesting en start-ups elkaar versterken.

Reageer op dit artikel