nieuws

Co-worker wint ARC15 Meubel Award

Architectuur

Als nieuwkomer heeft de ARC15 Meubel Award het zichzelf niet makkelijk gemaakt. De bedenkers van de prijsvraag zijn op zoek naar een meubel voor de hedendaagse werkomgeving. En juist op dat vlak verandert alles razendsnel. De winnaar van deze eerste editie, co-worker door man&paard, weet echter handig in te springen op de uiteenlopende werkwensen van de hedendaagse startup-generatie. Afgelopen donderdagavond ontvingen ze in het Energiehuis in Dordrecht de ARC15 Award uit handen van juryvoorzitter Robert Bronwasser.

Tijdens de selectie van de nominaties en de winnaar, lette de jury op de mate van innovatie, de functionaliteit, duurzame kwaliteit en esthetiek. De co-worker kwam wat dat laatste betreft niet als beste uit de bus. Maar de mate waarop de werktafel inspringt op de huidige vraag om flexibele all-in-one oplossingen bij zzp-ers en startups, gaf uiteindelijk toch de doorslag. Het verrijdbare object is voorzien van een opbergruimte voor laptop en andere spullen zodat het ook kan worden gebruikt voor tekenwerk of vergaderen. De stoere werktafel kan online worden geconfigureerd en cnc gefreesd, om vervolgens als flatpack verzonden te worden.

Prikkelend ontwerp

De wand die aan de co-worker wordt gemonteerd levert de nodige privacy en zorgt ervoor dat de werkplek kan worden gepersonaliseerd. De achterzijde van de wand is voorzien van een whiteboard waarop kan worden geprojecteerd en gebrainstormd. De wand is tevens een akoestisch element en voorziet in verlichting en elektriciteit.
In de inzendingsbescheiden suggereren de ontwerpers dat de werktekeningen cnc gefreesd kunnen worden en tot flat pack verpakt. Vervolgens kan de tafel zelf gemonteerd worden. De software is downloadbaar, daarmee wordt de co-worker wereldwijd beschikbaar en blijft daardoor bovenal betaalbaar en dus bereikbaar voor veel mensen. Lokale productie levert een eerlijke prijs voor de maker en gebruiker en bespaart transportkosten. Alhoewel de jury daar enkele vraagtekens bij heeft, met name bij het verdienmodel, vindt ze het een prikkelend uitgangspunt.

Precies wat een zzp-er of startup zoekt

Bij de co-worker signaleert de jury dat er nog een flinke slag geslagen kan worden wat betreft vormgeving. Ook zijn er vragen over de schakelbaarheid van de tafel. Het ontwerp bevindt zich nog teveel op ideeniveau. De jury is echter van mening dat er een markt is onder een nieuwe generatie op de arbeidsmarkt. Deze is flexibel en heeft niet zozeer behoefte aan een representatief kantoorpand, als wel aan een snelle werkmodule die tevoorschijn kan worden getoverd zodra daar behoefte aan is. Qua uitstraling past de co-worker ook bij dit publiek.

Productiewaardig meubel

De jury is van mening dat de co-worker de potentie heeft om te worden uitgewerkt tot een productiewaardig meubel. Sponsors ROHDE GRAHL en Gabriel gaan samen met de ontwerpers van man paard kijken wat de mogelijkheden zijn tot het maken van een productiemodel van de co-worker.

Reageer op dit artikel