nieuws

ADAM Brussel opent haar deuren

Architectuur

Begin december opent het ADAM, het Art & Design Atomium Museum haar deuren. Belangrijk onderdeel van het Museum vormt het Plasticarium, een tentoonstelling met meer dan 2000 voorwerpen in plastic, van gebruikersvoorwerpen tot kunstwerken en designobjecten. De inrichting en scenografie van het ADAM werd toevertrouwd aan Lhoas & Lhoas Architectes en Thierry Belenger. Jean Nouvel vergrootte de zichtbaarheid van het museum door zijn ontwerp van de buitentrap en de toegang.

ADAM Brussel opent haar deuren

Met de komst van ADAM wordt aan de wens voldaan van de eigenaar, destijds Philippe Decelle, om de objecten als een coherent geheel uit te laten maken van een museumproject in Brussel. Anderzijds is dit initiatief het resultaat van de wens van het Atomium om haar activiteit op de Heizelvlakte te ontwikkelen en promoten.

 Tentoonstellingsgebouw Adam Brussel

De privé-collectie, het Plasticarium, van Philippe Decelle, is uniek in de wereld en vormt de kern van de permanente tentoonstelling van het ADAM. Tientallen jaren lang verzamelde deze liefhebber kunststofmateriaal. De tentoonstelling bevat grote stukken, prototypes, bekende alledaagse consumptievoorwerpen en ook meesterwerken van beroemde kunstenaars. Om het huishoudelijke gebruik van plastic in al zijn gedaanten in een breder kader te plaatsen werden ook stukken ontleend aan internationale openbare collecties, galerieën en bij particuliere verzamelaars.

De tentoonstelling is niet opgebouwd volgens een strak thematisch of chronologisch stramien. Er komen zeven thema’s aan bod , waaraan een Period Room en een rariteitenkabinet worden toegevoegd. Twee tijdelijke tentoonstellingsruimtes zullen vanaf maart 2016 de ervaring van het publiek aanvullen en verbreden.

 Tentoonstellingsgebouw Adam Brussel
Het ADAM krijgt een plaats op de Heizelvlakte, tussen het Atomium en Paleis 5. Het project vindt zijn thuis in het miskende gebouw van de architect John Portman waar Trade Mart Brussels gevestigd is: een zeer laag gebouw met een sobere bouwstijl dat redelijk ver van de openbare ruimten ligt.

De binneninrichting van het ADAM werd toevertrouwd aan het bureau Lhoas Lhoas Architectes dat voor de gelegenheid samenwerkt met Thierry Belenger, een Belgische specialist op vlak van design van de 20ste eeuw. Alexandra Midal (design-theoreticus en historicus) maakt het team compleet. De binneninrichting is het resultaat van een nauwe samenwerking met Vitra voor het meubilair en met Delta Light voor de verlichting.

Om de zichtbaarheid van de ingang van het ADAM te versterken, werd het concept en de realisatie van de buitentrap van de toegang tot het museum toevertrouwd aan Jean Nouvel. Deze interventie, die speelt met het spiegeleffect, vermenigvuldigt het aantal trappen – virtuele – en nog meer het bestaan van de plek en zijn ingang.

Het ADAM stelt het hele jaar, op aanvraag, geleide bezoeken voor volwassenen, verenigingen en bedrijven voor in partnerschap met Arkadia. Pedagogische workshops (initiatie en sensibilisering van design) en activiteiten voor kinderen, volwassenen, schoolgroepen en privé groepen worden georganiseerd in samenwerking met la Fondation pour l’Architecture. Conferenties, filmprojecties en workshops staan ook op het programma. Sommige ruimtes kunnen privé gehuurd worden in het kader van evenementen. Het ADAM beschikt over een shop (concept store) en een café (kleine restauratie).

Reageer op dit artikel