nieuws

Zorgcentrum in Zware Plaatwerkerij Vlissingen

Architectuur

Atelier PRO transformeert de Zware Plaatwerkerij In Vlissingen tot zorgcentrum Scheldekwartier. Het Scheldekwartier is het terrein van de voormalige Scheepswerf De Schelde. Bij het ontwerp van deze herontwikkeling is rekening gehouden de cultuurhistorische signatuur.

Zorgcentrum in Zware Plaatwerkerij Vlissingen

Het project omvat 53 somatische woningen, 6 psychogeriatrische groepswoningen, 54 zorg (aanleun) woningen. Daar komen nog bij een brasserie bij, een opleidingsruimte, atelierruimtes, kapsalon, winkel, fysiotherapieruimte, theaterzaal en parkeergarage.

 

 

De gesloten gevel wordt opengebroken en voorzien van veel glas. Ook de grote deuren gaan open. Atelier PRO voegt een transparante glazen doos toe op de begane grond. Binnen komen drie verdiepingen met woningen en vides die als een ‘los meubelstuk’ in de enorme ruimte te hangen.

Wintertuin

De nieuwbouw is in uitstraling en schaal aangepast aan de omgeving, met gele baksteen en een kleinere maatvoering in de zijstraat. De woningen liggen rondom een wintertuin. De indeling van de groepsverblijven is zo veel mogelijk conform een ‘normaal huis’. Alle woningen zijn binnendoor verbonden met de servicefuncties. De functies op de begane grond zijn ook publiek toegankelijk. De constructie en infrastructuur zijn zo ontworpen dat de invulling van de zorgwoningen kan veranderen in de toekomst.

Aan het ontwerp gingen een haalbaarheidsstudie en ontwikkelplan vooraf.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels