nieuws

Werner Sobek wil emissievrije steden per 2020

Architectuur

Werner Sobek vindt dat overheden, de bouw en de automotive industrie moeten streven naar emissievrije steden per 2020. Volgens de architect / ingenieur is dit technisch gezien mogelijk. De obstakels zijn veeleer van organisatorische aard.

Werner Sobek wil emissievrije steden per 2020

Volgens Sobek is 2020 een veel betere streefdatum dan het eind van de eeuw, zoals ‘de grote 7’ in juni overeen kwamen. Dat is namelijk te laat, zo claimt hij. Als we in 2020 ‘all electric’ zijn, kunnen we overstappen op duurzame energiebronnen als zon en wind. Met klimaatverbeteringen als gevolg. Om dit voor elkaar te krijgen, moeten alle machines en processen worden verboden die gassen uitstoten.

Het klinkt nogal extreem, maar volgens Sobek kan het – en moet het. De bouw-, en automotive industrie werken hard aan allerlei innovatieve oplossingen die emissievrij leven mogleijk maken. De accu’s van auto’s worden snel beter en ook in de bouw nemen de kansen voor energiebesparing hand over hand toe, zowel voor bestaande gebouwen als nieuwbouw.

Sobeks eigen ontwerp Aktivhaus B10 in Stuttgart wekt liefst tweemaal zo veel energie op als het verbruikt. De rest wordt gebruikt voor twee elektrische auto’s en de elektriciteitsbehoefte van een nabijgelegen historisch gebouw. Sobek benadrukt dan ook dat het niet nodig is om alle gebouwen eerst kierdicht te maken. “Het gaat niet om isoleren, het gaat om het opwekken van voldoende schone energie, die je deelt in een slim grid waarin gebouwen automatisch communiceren over hun energiebehoefte.”

 

Reageer op dit artikel