nieuws

Succesvolle bottum-up initiatieven

Architectuur

Burgers en ondernemers worden steeds bedrevener in het ontwikkelen van initiatieven van onderop, aangezien de overheid zich terugtrekt en de markt nog steeds niet enorm aantrekt.

Succesvolle bottum-up initiatieven

Een onderzoek aan de Wageningen Universiteit toont vijf succesfactoren voor zo’n initiatief: het delen van gemeenschappelijke interesses en ambities, de eigenschappen van de initiatiefnemers, communicatie om draagvlak te vinden en vast te houden, de bereidheid van externe partijen zoals de gemeente om mee te werken aan een burgerinitiatief en tot slot een pragmatisch proces. Hieraan zou je nog een factor kunnen toevoegen: de expertise van betrokken professionals.

Uit de hier behandelde casus Leimuiden blijkt dat juist de architect in dit soort trajecten een sleutelrol kan vervullen.

 

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel