nieuws

Spilcentrum ’t Hofke door UArchitects wint Dirk Roosenburgprijs

Architectuur

De Dirk Roosenburgprijs 2015 is gewonnen door project spilcentrum ’t Hofke in Eindhoven, ontworpen door UArchitects. Dat maakte juryvoorzitter Harm Tilman op vrijdag 23 oktober bekend, tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Van Abbemuseum te Eindhoven. UArchitects dat in 2003 werd opgericht door Misak Terzibasiyan en Emile van Vught, bleef daarmee bureaus als Diederen Dirrix, Ector Hoogstad Architecten, Happel Cornelisse Verhoeven Architecten en Van Helmond / Zuiddam architecten voor.

Spilcentrum ’t Hofke door UArchitects wint Dirk Roosenburgprijs

De jury besloot een gebouw te lauweren dat zorgvuldig in zijn omgeving is ingepast met veel aandacht voor de buitenruimte. Een gebouw met verrassende doorzichten naar de boomrijke omgeving. Een ontwerp dat goed, origineel en consequent is gedetailleerd. Een project dat met relatief beperkte financiële middelen is gerealiseerd, maar toch met een eigen karakter. Een gebouw waar de uiteenlopende gebruikers trots op zijn en waar prettig wordt gewerkt. De jury prijst bovendien de inzet waarmee het jonge architectenbureau het maximale uit de opgave heeft weten te halen.

Daarnaast werd bekend gemaakt welk project de meeste stemmen van het publiek had gekregen. Dat bleek eveneens het project Spilcentrum t Hofke van UArchitects te zijn. Dit project kreeg 436 van de in totaal 1388 uitgebrachte stemmen (23 procent).

De gemeente Eindhoven reikt sind 1989 om de twee jaar de Dirk Roosenburgprijs uit voor een opmerkelijk en inspirerend bouwproject binnen de gemeente Eindhoven. Doel is de kwaliteit van de gebouwde omgeving te bevorderen door middel van een openbare discussie. In totaal werden dit jaar negen projecten genomineerd.

Eerder werd de prijs toegekend aan onder meer de Witte Dame, de Lichttoren, en Park Meerland. In 2013 ging de prijs naar de gebouwen Gerard en Anton op Strijp-S.

De prijs is vernoemd naar Dirk Roosenburg (1887-1962), een architect die in opdracht van Philips werkte en daarmee een belangrijk stempel drukte op de gebouwde omgeving van Eindhoven. Ontwerpen van zijn hand zijn bijvoorbeeld de Witte Dame (1928), de Admirant (1924) en het voormalige NatLab op Strijp-S (1926). Hij ontwierp ook het eerste luchthavengebouw van Vliegveld Welschap (1934-35) in Meerhoven.

Meer informatie

Reageer op dit artikel