nieuws

Rinkkaai wint Wonen aan het Park, Gent

Architectuur

Aan de Fabiolalaan, vlakbij het station Gent-Sint-Pieters, ontwikkelt het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf sogent een nieuw stadsdeel met meer dan 300 woningen, publieke – en buurtgebonden commerciële functies en de aanleg van publiek domein met onder andere een nieuw buurtpark.

Rinkkaai wint Wonen aan het Park, Gent

 

Voor de realisatie van dit alles ging Sogent op zoek naar een private partner. Na een kandidatuurstelling kregen drie teams de kans een projectvoorstel in te dienen. Het project RINKKAAI van de ontwikkelaarsgroep Alides / Nacarat / Cores Development kwam als winnaar uit de bus.

RINKKAAI _ KCAP 

Het ontwerpteam van RINKKAAI wordt (voor architectuur en publieke ruimte) geleid door KCAP Architects Planners (Rotterdam), evr-Architecten (Gent) en Omgeving (Antwerpen) Zij worden bijgestaan door een uitgebreide groep partners en adviseurs met onder andere Establis, VK engineering, Saison Menu, Fris in het Landschap en Common Ground.

RINKKAAI _ KCAP 

RINKKAAI wordt een nieuw stadsdeel voor een grote diversiteit aan doelgroepen, een intergenerationele buurt met een ruime variatie aan woningtypologieën voor zowel jonge gezinnen met kinderen, koppels, co-housing groepen en minder en meer zorgbehoevende senioren.

RINKKAAI _ KCAP 

Dit ontwerp (met een nieuw buurthuis, een gezondheidshuis en kinderopvang) zet maximaal in op het laten ontstaan van een nieuwe gemeenschap, die verbonden is met elkaar en zijn omgeving. Door de locatie langs de Fabiolalaan en vlakbij het recreatiepark Blaarmeersen biedt het gebied een rustgevende groene context en legt het project verbindingen tussen stad en groen, wonen en ontspannen en de bestaande en de nieuwe buurt.

RINKKAAI _ KCAP 

Het architectonisch concept voorziet in een ensemble van zes compacte paviljoenen, met elk hun eigenheid maar toch met een duidelijk gemeenschappelijk DNA. Vorm, positie, hoogte en materiaalgebruik van de gebouwen worden afgestemd op de directie relatie met de omgeving. Door de stedenbouwkundige positionering en het laten verspringen van de gebouwen tegenover elkaar ontstaan groene tussengebieden en gevarieerde zichten vanuit elke woning.

RINKKAAI_KCAP 

Het project wordt volledig passief en BEN- (Bijna Energie Neutraal) klaar, door middel van een innovatief energieconcept waarbij o.a. warmte aan het water van de Leie, maar ook aan afvalwater wordt onttrokken. ok sociale duurzaamheid, duurzame projectfinanciering en participatie en samenwerking met de buurt spelen in het duurzaamheidsconcept een belangrijke rol.

Bron: KCAP

 

Reageer op dit artikel