nieuws

LIAG aan de slag in Oman

Architectuur

LIAG heeft de opdracht voor het ontwerp van de nieuwbouw van het DGSM (Directorate General for Standards and Metrology) Lab, het nationale onderzoekslaboratorium van Oman, in de wacht gesleept. In de nieuwbouw worden in de toekomst tests gedaan om toestemming te verkrijgen een product op de Omaanse markt te mogen brengen, vergelijkbaar met het Nederlandse TNO.

LIAG aan de slag in Oman

LIAG werkt voor deze opdracht, waarvan het definitieve ontwerp is afgerond, samen met de lokale partner in Oman (Hassan Ali Eid Engineering Consultancy).

De nieuwbouw krijgt drie verdiepingen bovengronds en een verdieping ondergronds. Het buitenterrein wordt ook ingevuld door LIAG. De uitdaging is om in een klimaat waar het tussen de 45 en 50 graden Celsius kan worden een gebouw met een volledig verglaasd atrium te ontwerpen en een aangename buitenruimte te creëren. Dit is gelukt door gebruik te maken van alle onderdelen op het terrein en hun oriëntatie. De aanwezige heuvel op het terrein blijft bijvoorbeeld behouden en wordt met nieuwe beplanting ingericht als aangename verblijfsruimte voor de medewerkers. Het gebouw krijgt aan de zuid-, west- en oostgevel een ‘tweede huid’ die voor minder warmtelast in het gebouw zorgt, maar wel voldoende daglicht doorlaat om het gebruik van kunstlicht zoveel mogelijk te verminderen.

LIAG_Oman 

LIAG heeft er voor gekozen om een ontwerp te maken, ondanks dat het om een nationaal project gaat, af te wijken van de veel gebruikte en steeds terugkerende beeldtaal.  Dit is de reden waarom LIAG gebruik heeft gemaakt van de principes en strategieën van de oude Omaanse bouwkunst zonder deze te kopiëren.

LIAG bouwt onderzoekscentrum Oman 

Een andere uitdaging waar LIAG voor stond was de keuze van een voor Oman niet gebruikelijke bouwtechnologie, namelijk een gebouw gemaakt van prefab betonnen elementen. Dit is voor Oman een nieuwe technologie die op deze schaal en als dragende constructie nog nooit is toegepast. Bijkomend voordeel is dat LIAG met de Minister van Labour een scholingsprogramma heeft opgezet om de inwoners meer vertrouwd te maken met deze bouwstijl. Tegelijkertijd levert dit extra werkgelegenheid op.

LIAG bouwt onderzoekscentrum in Oman 

 

Reageer op dit artikel