nieuws

Herbestemming: Kerk van Rietveld komt leeg

Architectuur

Het voormalige kerkgebouw De Hoeksteen in Uithoorn komt ergens in de komende twee jaar leeg te staan. Nu is het pand nog in gebruik als openbare bibliotheek. Die verhuist echter op termijn naar een nieuw te bouwen multifunctioneel complex.

Herbestemming: Kerk van Rietveld komt leeg

 De huidige bibliotheek (1.170 m2, plus 991 m2 van de Wereldwinkel in het souterrain) is in 1964-65 gebouwd als gereformeerde kerk naar een ontwerp van Gerrit Rietveld. De gemeente Uithoorn is eigenaar van het pand, maar heeft geen budget voor herbestemming, vertelt wethouder Ria Zijlstra. In de plannen zal dus ook een nieuwe eigenaar moeten worden gevonden.

Rietveld ontwierp de kerk als halve kubus, die op windstille dagen wordt gecompleteerd door het spiegelbeeld in de waterpartij waarin het pand ligt. De bouwmeester, die zelf niet religieus was, zou zich hebben laten inspireren door het Bijbelboek Openbaringen, waarin het Nieuw Jeruzalem wordt beschreven als kubus.

In de loop der jaren heeft het pand al vele functies vervuld. Bij de opening in 1965, een jaar na Rietvelds dood, bood het kerkgebouw ook onderdak aan een crèche en beschikte het gebouw over een grote toneelzaal. Ten tijde van de tweede feministische golf was er in het gebouw een vrouwentrefcentrum. Later kwam er een bijkantoor van de Rabobank en een wereldwinkel. Sinds 1985 is de openbare bibliotheek hoofdhuurder.

Het pand biedt fikse uitdagingen. Volgens de bibliothecaressen is het er in de zomer bloedheet en in de winter ijskoud. Het enkele glas moet vervangen en isolatiemateriaal moeten worden aangebracht. De kleinkinderen van de ontwerper, betrokken bij de gesprekken over herbestemming, zien het liefst een Rietveld-museum in het pand. De gemeente denkt echter aan een mix van activiteiten met bijvoorbeeld een winkel, werkplaats en horeca.

 

De betrokkenheid van buurtbewoners bij het gebouw is groot. Het is in 2015 precies vijftig jaar geleden dat het gebouw als kerk in gebruik werd genomen. Dat wordt gevierd met een ‘Bibliopera‘, waarvoor via crowdfunding het budget in enkele weken bij elkaar werd gebracht. In een bovenzaal van de bibliotheek repeteren solisten en een 130 zangers tellend koor voor de uitvoeringen op 3 en 4 oktober 2015.

Provincie Noord-Holland kiest elk jaar drie herbestemmingsprojecten die met een traject van de Cultuur Compagnie extra vaart krijgen. Dit jaar zijn dat de Rietveld-kerk De Hoeksteen in Uithoorn, het Hembrugterrein in Zaanstad en het Slotkwartier in Egmond aan de Hoef. Tijdens de zogeheten Dag van de Herbestemming trokken vertegenwoordigers van de provincie samen met relaties in twee museale stadsbussen langs de drie projecten.

Bron: Vastgoedmarkt.nl

Reageer op dit artikel