nieuws

Gesmede poort voor Zijdebalen Utrecht

Architectuur

Deze poort ontwierp kunstsmid Axel van der Horst voor het nieuwbouwproject Zijdebalen in Utrecht. Als de opdracht hem daadwerkelijk wordt gegund, wordt het nieuwbouwproject ontsloten via dit 3,3 meter hoge en 4 meter brede hekwerk. “Ik heb geprobeerd de rijke geschiedenis van landgoed Zijde Balen en zijn tuinen terug te laten komen in dit ontwerp.”

Gesmede poort voor Zijdebalen Utrecht

 Zijdebalen, momenteel een stadsverdichtingsproject in Utrecht, is van origine een landgoed van zijdespinner en –wever David van Mollem. Deze liefhebber van lusthoven richtte tussen 1710 en 1740 een soort klein Versaille in in de Utrechtse polder, met een tuin van een kaliber waar zelfs tsaar Peter de Grote een kijkje kwam nemen. “Hoewel het niet zeker is of hij wel echt voor het landgoed kwam”, vertelt Van der Horst. “Van Mollem beschikte namelijk ook over zeer geheime geavanceerde weeftechnieken… Het gerucht gaat dat de tsaar zó dicht met zijn neus op de weefgetouwen stond, dat men hem maar amper heeft kunnen redden van een ongeval.”

  

Hoe het ook zij, het landgoed met zijn triomfboog en prielen dient nu als uitgangspunt voor het ontwerp van het hek. Van der Horst is nog een traditionele smid. In zijn werkplaats aan de Bemuurde Weerd in Utrecht, recht tegenover het project Zijdebalen, smeed hij met zijn zoon Wout zelf alle onderdelen voor hun objecten. “We kopen nooit voorgesmede onderdelen in. We maken alles zelf.”

De poort voor Zijdebalen is een opdracht waar hij graag en met liefde aan werkt. “We doen veel restauratie en als we opdrachten krijgen voor nieuwe hekken, is het ontwerp vaak eenvoudiger. Opdrachten voor rijke bewerkte hekken van 3 bij 4 meter komen in deze tijd nou eenmaal niet zo veel voor.”

 

 De bouw van Zijdebalen is vorige week gestart.

 

Reageer op dit artikel