nieuws

Calatrava wint European Prize for Architecture

Architectuur

De European Prize for Architecture wordt dit jaar uitgereikt aan de Spaanse architect Santiago Calatrava (1951). De prijs wordt op 17 november overhandigd in het World Trade Center in New York, waar zijn laatste project – een ondergronds treinstation – zijn voltooiing nadert.

Calatrava wint European Prize for Architecture

De architectuurprijs wordt toegekend door The European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies en The Chicago Athenaeum. De organisaties roemen Calatrava als ‘architect, ingenieur, beeldhouwer en schilder’.

Santiago Calatrava
‘Calatrava benadert architectuur als een ingenieur, maar ook als een kunstenaar. In zijn werk zien we deze drie disciplines vloeiend samensmelten tot één geheel zonder onderscheid te maken’, aldus Christian Narkiewicz-Laine, ceo van The Chicago Athenaeum.

De 64-jarige Calatrava wordt dan wel geloofd voor zijn vooruitstrevende architectuur, maar moet ook vaak kritiek slikken omdat zijn projecten meestal veel duurder uitvallen dan verwacht én met serieuze vertraging worden opgeleverd.

De European Prize for Architecture werd voor het eerst uitgereikt in 2010, aan de Deen Bjarke Ingels. Andere laureaten van de architectuurprijs waren de Italiaan Alessandro Mendini (2014), de Fin Marco Casagrande (2013), het Noorse bureau TYIN Architects (2012) en het Duitse Graft Architekten (2011).

Bron: architectura.be

 

Reageer op dit artikel