nieuws

Agendatip: Istanbul. Antwerpen. Twee havens. Twee steden.

Architectuur

Het Museum Aan de Stroom houdt een expositie over Istanbul, de legendarische en tot de verbeelding sprekende stad in Turkije. De expo ‘Istanbul. Antwerpen. Twee havens. Twee steden.’ focust op de beslissende rol die het water door de eeuwen heen speelde bij de ontwikkeling van Istanbul tot de stad die ze vandaag is, met de nadruk op een aantal gelijkenissen met Antwerpen.

Agendatip: Istanbul. Antwerpen. Twee havens. Twee steden.

Waar water en land elkaar ontmoeten, daar ontmoeten beschavingen elkaar – plaatsen waar mensen goederen verhandelen, toegang krijgen tot andere werelden, ideeën uitwisselen en verschillen absorberen. Deze menselijke interacties, in combinatie met de haveninfrastructuur en nieuwe materialen zoals staal en beton, spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de stad en haar omgeving. Dat is zo in Antwerpen en in Istanbul, in essentie een passage tussen continenten en belangrijke havens in de geschiedenis.

Istanbul vormt letterlijk het kruispunt tussen Azië en Europa. Haar haven geldt al eeuwen als poort naar het Oosten. Antwerpen van haar kant ontwikkelde zich van een havenstad aan een stroom tot een toonaangevende wereldhaven: een poort naar de rest van de wereld. Beide steden staan al eeuwen bekend om hun bruisende handel en politieke uitstraling.

De expo Istanbul. Antwerpen. Twee havens. Twee steden. zet de bezoeker ertoe aan om langs de sporen van Istanbul te wandelen – door kunstwerken en artefacten uit verschillende eeuwen te ontdekken en multimedia-installaties te gebruiken – en om de Bosporus en haar inham de Gouden Hoorn, samen met hun hinterland, te leren kennen. Tegelijkertijd is het een verkenning van de relatie tussen Istanbul en Antwerpen en wordt de kijker uitgenodigd tot individuele ervaringen en ingevingen. 

Reageer op dit artikel