nieuws

Vijf tips voor het IFFR

Architectuur

Vanaf vandaag staat Rotterdam anderhalve week in het teken van het International Film Festival Rotterdam 2015. Tijdens deze 44ste editie van het festival zijn op zeventien locaties door de hele stad 435 films te zien. Het is niet eenvoudig om uit dit omvangrijke aanbod een keuze te maken. Daarom geeft het AFFR vijf tips voor architectuurliefhebbers.

Vijf tips voor het IFFR

 

1. Li Wen at East Lake (Li Luo, 2015)
Het East Lake in de miljoenenstad Wuhan, China, is het grootste stedelijke meer van het land. Maar met de groei van Wuhan wordt het meer bedreigd door de aanleg van pretparken, hoogbouw en een vliegveld. Deze film onderzoekt hoe het East Lake verbonden is met de mensen en hoe deze situatie een aanleiding is voor de reflectie op identiteit en overleven.

2. Monuments and Follies

In vijf korte films wordt ingegaan op de grote verscheidenheid in monumenten en architectuur.
Embargo (Johann Lurf, 2015) speelt zich af in het holst van de nacht op een doorsnee bedrijventerrein. Maar de hight-tech film toont een opmerkelijke wending als de beveiliging wordt ontmaskerd.
L’invention du désert (Thibault Le Textier, 2014) legt de relatie tussen architectuur en kunstmatige intelligentie. In deze film wordt vooruitgeblikt op een mogelijk toekomstbeeld dat gebaseerd is op de singulariteitstheorie.
Eyrie (Stephen Connolly, 2015) draait om de verlaten ruïne Buzludzha Monument op een bergtop in Bulgarije. Connolly brengt in deze documentaire het oude monument op mooie wijze in beeld.
Iseeyou (Simon Gush, 2013) is een film waarin het uitbeelden van de arbeid in de openbaree ruimte van Johannesburg centraal staat. Gush toont daarvoor zowel de gedenktekens voor de arbeid als die voor de arbeiders.

San Siro (Yuri Ancarani, 2014) is het bekendste voetbalstadion van Milaan. In deze film worden de medewerkers in beeld gebracht die met veel precisie de voorbereidingen treffen voor de wedstrijd die komen gaat.

3. City Dwellers
Drie korte films tasten de grenzen van de vrijheid in de moderne stad af.
I Forgot! (Eduardo Williams, 2014) volgt een groep jongeren in Hanoi. Aan de hand van hun dagelijkse leven komt het verhaal van de hoofdstad van Vietnam naar voren.
E (Alexandre Wahrhaftig, Miguel Antunes Ramos en Helena Ungaretti, 2013) staat voor estacionamento, oftewel parkeren. São Paulo heeft te maken met veel parkeerproblemen, waardoor de stad continu moet veranderen. In E wordt dit proces in beeld gebracht.
Buffalo Juggalos (Scott Cummings, 2014) gaat over de fans van de radicale hip-hopgroep The Insane Clown Posse. De eigen subcultuur van deze groep is verontrustend te noemen.

4. Tokyo Tribe (Sono Sion, 2014)
Deze hiphop-opera speelt zich af in een gedroomd, futuristisch Tokyo. De stad is veranderd in een muzikaal slagveld, waarin de kannibalistische yakuza-baas Lord Bubba de scepter zwaait. Een mysterieuze jonge vrouw brengt hier verandering in door de verschillende clans in te stad aan te sporen om het op te nemen tegen Bubba en zijn sadistische kompanen.

5. La société du spectacle (Guy Debord, 1973)
Deze collagefilm is een politiek manifest van de Franse filosoof Guy Debord uit 1973. Het kritiek op de kapitalistische propaganda is echter nog steeds actueel. Debord vertelt in deze film over een consumtiemaatschappij zonder werkelijke vrijheid. Hierdoor raken de mensen vervreemd van de echte wereld en van zichzelf. La société du spectacle was destijds een wake up-call en is dat in deze tijd nog steeds.

 

Bron: AFFR

Actie abonnement de Architect

Welke films die op het IFFR 2015 vertoond worden, zijn volgens jou een aanrader voor architectuurliefhebbers?

Reageer op dit artikel