nieuws

Piet Hein Eek transformeert door te behouden

Architectuur

Kijken, behouden en toevoegen. Zo transformeert Piet Hein Eek. De hergebruiker van het eerste uur heeft zijn scope verbreed van sloophouten meubelen naar gebouwen en gebieden. Momenteel werkt hij aan twee transformaties in Strijp R. Negen bijpassende nieuwbouwwoningen staan op stapel.

Piet Hein Eek transformeert door te behouden

Eek & Ruijgrok transformeert momenteel de gebouwen RF en RAG en heeft een serie nieuwbouwwoningen ontworpen die daar omheen worden geplaatst. Een en ander is het gevolg van de transformatie van zijn eigen woon-werk-winkelgebouw aldaar (10.000 vierkante meter). “Toen we ons pand op miraculeuze wijze hadden verbouwd, wisten we niet dat dit zou leiden tot een reeks bouwprojecten. Ik vond het echter maar moeilijk om aan te zien dat er verwoede pogingen gedaan werden om allerlei niet-passende functies in de gebouwen om ons heen te proppen en daar bovenop ook nog eens architectonische hoogstandjes te realiseren. Als je dat doet, is het oorspronkelijke uitgangspunt, namelijk een mooi oud industrieel gebouw, helemaal niet meer van belang of leidend.

“Daarom bedacht ik een concept voor de herbestemming van het RF gebouw en kochten we later ook het RAG gebouw om dat te ontwikkelen. Voor ons stond maar één ding voorop: op een zo eenvoudig mogelijke manier mensen in de gebouwen laten wonen en werken met respect voor zowel het gebouw als de gebruikers.

 

De voorgevel van het RF gebouw

“Het RAG gebouw bleek in eerste instantie het lastigst te realiseren, maar toen we eenmaal bedachten dat we een enorme doorgang dwars door het gebouw konden maken, waardoor er licht en lucht bij alle huizen mogelijk werd, bleek juist dit pand enorm in de smaak te vallen.

 

manier van wonen met de huiskamer en keuken op de eerste verdieping, grenzend aan een groot dakterras, is als vanzelf uit de vormen en het ontwerp van het gebouw boven komen drijven. Dit heeft allerlei voordelen, waaronder het feit dat de bewoners van onze huizen op een soort hoge troon zitten in hun wijk. Terwijl sommige delen van de wijk best vol zijn gepropt, kunnen zij altijd over alles heen kijken.

 

Eerste verdieping RAG gebouw

 

“Bij het RF gebouw hebben we het kook- en woongedeelte daarom ook weer laten grenzen aan de tuin of het dakterras. Dit gebouw zit heeft anders in elkaar dan het vierkante gele RAG gebouw. Het heeft een typische Philips-voorkant, wit met stalen raamkozijnen. Daarachter zat een deel met vier schuine daken, dat door Amvest al deels was gesloopt. Dit sloopwerk gaf echter een prachtig zich op de constructie. Ik heb dan ook besloten om deze ‘afgescheurde’ achterkant in zicht te laten en de achtergevels af te werken met een glazen gevel, bijna als een kas die je er omheen plaatst.

 

“De gevel is opgebouwd uit rationele staalprofielen, glas en houten elementen. Dit laatste om het een warm karakter te geven. Zo krijgt het pand met relatief eenvoudige ingrepen een grote belevingswaarde. Veel groter dan je bij nieuwbouw voor hetzelfde geld zou kunnen bereiken. 

 

De nieuwbouw krijg invulling met negen Groene Woningen. Het ontwerp is geïnspireerd op de projecten met het industriële erfgoed (RK, RF en RAG). Het idee om te leven op de eerste verdieping met een zonnig dakterras is overgenomen. De nieuwe woningen worden echter begroeid met hedera, zodat ze zullen opgaan in hun omgeving.

  

Actie abonnement de Architect

 Is het een goede strategie om zo veel mogelijk te behouden bij een transformatie van een karakteristiek gebouw?

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels