nieuws

Groei ontwerpvraag voor architecten

Architectuur

De bouwsom van nieuwe opdrachten aan architecten voor woningen blijft stijgen. De sterke groei van de eerste helft van het jaar is echter voorbij, meldt Cobouw op basis van CBS-cijfers. Het CBS signaleert voor nieuwbouw in het derde kwartaal een temporisering tot 17,3 procent boven het niveau van dezelfde drie maanden in 2013.

Groei ontwerpvraag voor architecten

In het eerste kwartaal schreven architecten maar liefst 72,8 procent meer opdrachten dan een jaar eerder. In de lente was de vaart al verminderd tot 41,8 procent. Ten aanzien van de nieuwbouwwoningen steeg het werk sinds begin 2014 van 68,9 tot 89,4 procent van het in peiljaar 2010 gehaalde volume.

Wat betreft de bouwsom van nieuwe opdrachten voor bestaande woningen mogen architecten zich in de handen wrijven. In het segment utiliteitsbouw heeft het optimisme een forse knauw gekregen. De lagere overheden blijven op hun geld zitten. Ook de bouw van zorginstellingen en scholen verliest aan de ontwerpkant zijn dynamiek.

Lees meer in Cobouw

Reageer op dit artikel