nieuws

De IJ-oevers – Etalage van een veranderende stad

Architectuur

Onder de titel De IJ-oevers – Etalage van een veranderende stad organiseert Arcam in 2015 een nieuwe reeks van zes Winterlezingen waarin deskundigen, de hoofdlijnen en achtergronden schetsen van de grootschalige transformatie van de Amsterdamse IJ-oevers,

De IJ-oevers – Etalage van een veranderende stad

Aan de oevers van het IJ ondergaat Amsterdam sinds enkele decennia een spectaculaire, veelomvattende transformatie. Waar de stad er er een halve eeuw geleden soms verweesd bij lag, ontstaan nieuwe wijken en woon-werkgebieden, verrijzen nieuwe cultuurgebouwen en worden fietspaden, stadsparken en wandelboulevards aangelegd. De stad en het water worden opnieuw hecht met elkaar verbonden en stukje bij beetje wordt het IJ weer een middelpunt in de beleving van de stad.

De lezingen vinden plaats op zondagmiddagen in januari en februari, steeds op een andere locatie langs de IJ-oevers. Aan elke lezing is een kleine exclusieve excursie verbonden.

Het programma:

11 januari: Het IJ als centrum van de zeventiende-eeuwse stad. Spreker: Jerzy Gawronski (hoogleraar maritieme en urbane archeologie, Universiteit van Amsterdam). Locatie: EYE Filmmuseum, IJpromenade 1, Amsterdam

18 januari: De modernisering van het IJ in de negentiende eeuw. Spreker: Fred Feddes (journalist en publicist, auteur van o.a. 1000 jaar Amsterdam). Locatie: BFAS (voormalig kantoor Vinke & co), De Ruyterkade 107, Amsterdam

25 januari: Herontwikkeling van de IJ-oevers in de late 20e en vroege 21e eeuw. Spreker: Ton Schaap (stedenbouwkundig ontwerper, Dienst Ruimtelijke Ordening Amsterdam). Locatie: Arcam, Prins Hendrikkade 600, Amsterdam

1 februari – Architectuur aan de IJ-oevers: een bloemlezing. Spreker: Sabine Lebesque (architectuurhistoricus, Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam, auteur van o.a. Langs het IJ en Het IJ rondom). Locatie: A08 Events, KNSM-laan 808

8 februari – Vormgeving van de blik op het IJ. Spreker: Petra Brouwer (universitair docent architectuurgeschiedenis, Universiteit van Amsterdam). Locatie: Brooklyn Hotel, NDSM-plein 28, Amsterdam

15 februari – Oeververbindingen en toekomstperspectieven voor de IJ-oevers. Spreker: Maurits de Hoog (stedenbouwkundig ontwerper, voormalig hoogleraar Stedenbouwkundig Ontwerpen TU Delft. Locatie: Brede School Houthavens, Revaleiland 1B

 

Meer informatie

 

 

 

 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel