nieuws

CPO Nautilus: wel MGE, geen stadsverwarming

Architectuur

Deze week is de eerste paal de grond in gegaan van Nautilus: een woon-werkgebouw met 43 eenheden, dat als een van de weinige particuliere initiatieven gebruik gemaakt van de MGE regeling van de gemeente Amsterdam, waarmee ontwikkelaars of corporaties tegen een sociale grondprijs woningen ontwikkelen. Ook heeft het bestuur van de stichting CPO Nautilus de gemeente Amsterdam met een lange onderhandeling doen afzien van de verplichting tot afname van warm water van de stadsverwarming op het Zeeburgereiland.

CPO Nautilus: wel MGE, geen stadsverwarming

‘Een nieuw soort sociale koopwoningen’. Zo omschrijft stichtingbestuurder Cas Bool woon-werkgebouw Nautilus, dat onder Collectief Particulier Opdrachtgeverschap tot stand komt. Architect Hein de Haan ontwierp een woon-werkgebouw met 43 eenheden rond een collectief hart, die per 100 vierkante meter 192.500 euro kosten. De stichting heeft daartoe gebruik gemaakt van de MGE regeling van de gemeente Amsterdam, die grond ook aan particuliere eigenaren ter beschikking stelde voor de erfpachtprijs voor sociale woningbouwverenigingen, mits die particuliere eigenaren ook voor een specifieke doelgroep zouden bouwen.

 

CPO Nautilus heeft het goedkoop kunnen houden door zelfredzaamheid (de gehele bouwbegeleiding wordt bijvoorbeeld gedaan door werkgroepen van toekomstige bewoners) en de keuze om verder alles zo betaalbaar mogelijk te houden. “Het is een beetje een ‘el cheapo gebouw’, aldus Bool, “maar een aantal zaken die wij belangrijk vinden, komen er wel.”

 

Dat zijn collectieve voorzieningen als een bar annex expositieruimte, een theaterzaal, een dakterras met buitenkeuken, moestuinen op het dak, een grote centrale tuin, een logeerkamer en voorzieningen voor de vele kinderen. Maar ook een eigen warmte installatie, bestaande uit een gesloten warmtekoudeopslagsysteem met achtentwintig bronnen, zes warmtepompen, 166 vierkante meter zonnepanelen en 93 vierkante meter -collectoren.

Vrijstelling stadsverwarming 

Bool: “Het heeft erg veel moeite gekost om de vrijstelling van de stadsverwarming te krijgen. De Diemer elektriciteitscentrale was ooit van de gemeente Amsterdam. Die heeft het verkocht aan Nuon – en het lijkt of ze er bij de verkoop een soort bruidsschat bij hebben gedaan. Een contract waar in staat dat de gemeente als manipulist zal optreden, Alle huizen op het Zeeburgereiland moeten worden verwarmen met stadsverwarming. Overigens is de gemeente voor 50% aandeelhouder in de joint venture Westpoort Warmte, dat de opbrengsten van deze verkoop opstrijkt. De gemeente is dus commercieel aandeelhouder in bedrijf waarvan het de klandizie zelf garandeert.

“Wij moesten 6000 euro aansluitkosten betalen per huishouden. Dat komt neer op 250.000 euro alleen om te worden aangesloten. We dachten dat we dat geld beter konden investeren in klimaatneutrale energie, want als je de investering dan hebt afbetaald, zitten je aan hele lage warmterekening. Maar dat mocht niet van de gemeente.
“Uiteindelijk hebben we een conceptmotie ingediend bij de gemeenteraad, die stelt dat de monopoliepositie moet gebroken worden ten behoeve van innovatie. Over 35 jaar is het gas namelijk op, dus we moeten nadenken over de energietransitie. We zijn persoonlijk langs alle gemeenteraadsleden gegaan, tot we op papier een meerderheid hadden. Toen is onze motie aangenomen en heeft de raad de wethouder gevraagd om ontheffing te verlenen op de aansluitplicht. Wij hebben het dus gekregen. Maar het heeft helaas niet geleid tot jurisprudentie. Ik krijg bijna wekelijks telefoontjes van mensen die ook een vrijstelling willen, maar tot nu toe zijn wij de enige partij die in staat wordt gesteld om zijn eigen duurzame energie te produceren.”

Actie abonnement de Architect

 

Reageer op dit artikel