nieuws

Agendatip: Design uit het land van de aardappeleters

Architectuur

Brabants design in de schijnwerpers: in het Museumkwartier Den Bosch zijn twee designtentoonstellingen tegelijkertijd te zien vanaf 24 januari. In ‘Design uit het land van de aardappeleters – vormgevers ontmoeten Van Gogh’ vormen bekende thema’s uit Van Gogh’s Brabantse werk – eenvoud, boerenland en natuur – de leidraad voor de selectie. In How we work zijn de processen en het verhaal van de totstandkoming te zien van veertien objecten.

Agendatip: Design uit het land van de aardappeleters

De tentoonstelling Design uit het land van de aardappeleters van het Noordbrabants Museum (dat samen met het Stedelijk Museum Den Bosch zetelt in het Museumkwartier Den Bosch), toont met ruim 85 objecten en producten in twee grote zalen een breed scala aan vormgeving: van industrieel ontwerp tot textiel en mode en van grafisch ontwerp tot fooddesign en fotografie. Onder de getoonde ontwerpers bevinden zich Maarten Baas, Studio Job en Piet Hein Eek, maar ook veelbelovende pas afgestudeerde ontwerpers.

Eenvoud, boerenland en natuur

Is het Van Goghjaar de kapstok van deze expositie, de ambitie van Design uit het land van de aardappeleters reikt verder. Brabant is niet alleen het land van Van Gogh, er komt ook veel design met internationale faam vandaan. De tentoonstelling in het Noordbrabants Museum, samengesteld door het Eindhovense ontwerpbureau Yksi, wil de potentie van Brabant laten zien.

 
Ploeg, ontworpen door GBO in samenwerking met Imants Reusel.

Eenvoud, boerenland en natuur – de drie belangrijkste thema’s uit het Brabantse werk van Vincent van Gogh – vormen de leidraad voor de expo. Het thema eenvoud is terug te zien bij vormgevers die gebruik maken van grondstoffen als papierpulp, gerecycled kunststof en afvalhout. Ook uit de heldere constructies van stoelen en ambachtelijke productiemethodes spreekt eenvoud. Binnen het thema boerenland worden producten getoond waarin technologie, innovatie, industrieel ontwerp en toepasbaarheid op een mooie manier samenkomen. Zoals bij de multifunctionele spitmachine, de biggenbodywarmer en het Kweekvlees Kookboek. Bewondering voor de volmaaktheid van de natuur is van alle tijden. Te zien zijn bijvoorbeeld lichtinstallaties die met behulp van de nieuwste techniek natuurverschijnselen verbeelden en meubels waarop levende organismen groeien.

How we work

Tegelijkertijd met deze expositie organiseert het Stedelijk Museum ’s Hertogenbosch of SM’s, de tentoonstelling How we work. Na het internationale succes van Dutch Design slaat een jonge generatie Nederlandse ontwerpers nieuwe wegen in. Onderzoek naar de rol en functie van design is hun uitgangspunt. Steeds draait het om de vraag: wat doen we met de overdaad? Deze designers kijken om zich heen en vragen zich af: ‘hoe kan het anders?’


FormaFantasma

Het onderzoekende werkproces van deze jonge ontwerpers leidt tot nieuwe inzichten, processen en oplossingen. Handwerk en ambachten worden opnieuw op hun merites beoordeeld, minutieus materiaal- en kleuronderzoek gaan al dan niet hand in hand met de laatste productietechnieken en innovaties. Hoge kwaliteit en duurzaamheid als antwoord op massa- en overproductie.

Proces en verhaal

Gastcurator Tatjana Quax (Studio Aandacht) selecteerde samen met het SM’s van veertien ontwerpers één object waaromheen het proces en het verhaal van de totstandkoming te zien zijn. Veertien zeer verschillende producten worden gepresenteerd met als doel inzicht te geven in hoe ontwerpers werken en denken. Te zien zijn werken van Atelier NL, Pieke Bergmans, Mae Engelgeer, Formafantasma, Pepe Heykoop, Chris Kabel, Maarten Kolk Guus Kusters, Dirk van der Kooij, Joris Laarman, Valentin Loellmann, Christien Meindertsma, Lex Pott, rENs en Scholten Baijings.

Design uit het land van de aardappeleters is te zien van 24 januari tot en met 26 april in het Noordbrabants Museum. How we work is te zien van 24 januari tot en met 17 mei. Beide expo’s zijn met 1 ticket te bezichtigen.

 

Reageer op dit artikel