nieuws

Tips Dag van de Architectuur 2015

Architectuur

Wie maakt Nieuw Nederland? Dat is de centrale vraag in het Jaar van de Ruimte, het thema van de Dag van de Architectuur dat dit jaar in het weekeinde van 20 en 21 juni plaatsvindt. Wat zijn op lokaal niveau de belangrijkste ruimtelijke opgaven en ontwikkelingen? Natuurlijk zetten in veel steden interessante gebouwen hun deuren weer open. Daarbij zijn er door het hele land activiteiten rond het thema. Vergeet niet op tijd de reserveren. Waarvoor? Bekijk hier de tips van de redactie.

Amsterdam

De Dag van de Architectuur Amsterdam (DvdAA) staat dit jaar in het teken van de IJ-oevers. En hoe kun je beter het IJ ervaren dan vanaf het water? Vaar op zaterdag 20 en zondag 21 juni mee met de speciale boottochten. Tijdens de boottochten vertellen architectuurgidsen bezoekers alles over de historie van het IJ, de recentelijke ontwikkelingen en de toekomstplannen. Je kan kiezen uit twee vaarroutes:

 DvA-Amsterdam_IJ-oevers

#1 Boottocht Harbour Cruise
De vaartocht van ca. een uur start bij het Stationseiland en gaat via het Westerdokseiland en de Houthavens naar de NDSM-werf, Overhoeks en het Java-eiland weer terug naar steiger 14.
# 2 Boottocht Historisch BuurtIJveer
Stap aan boord van de Historisch BuurtIJveer en vaar mee langs de moderne architectuur van het Java- en KNSM-eiland naar de Nieuwendammerdijk. De boot legt kort aan bij de historische halteplaats van café ’t Sluisje. Tijdens een korte pauze kun je van boord gaan om de historische dijkhuisjes en de sluis te bekijken.

Informatie over vertrektijden, locatie, reserveringen en andere evenementen in het weekend is te vinden op de DvdAA-website.

Utrecht

Oud vs nieuw, is het thema in Utrecht. Naast nieuwbouw als TivoliVredenburg en het Stadskantoor, zijn ook oude gebouwen in een nieuw jasje, zoals Villa Jongerius en de Cereolfabriek, te bezoeken. Ook binnenkijken bij de voormalige gevangenis Wolvenplein en de tot restaurant verbouwde Watertoren op Rotsoord is mogelijk. Iedereen die van varen houdt kan deelnemen aan een sloepentocht over Vaartse Rijn en Merwedekanaal, langs industriële rafelranden waar oude architectuuriconen een nieuwe bestemming hebben gekregen.

Ook bouwplannen van bewonersinitiatieven komen aan bod, zoals de Rotsoordbrug. Dat niet alleen gemeentes, maar ook bewoners in de openbare ruimte kunnen bouwen, laten ze zien in een workshop op het terrein van Tafelboom. Drie inwoners van Rivierenwijk werken sinds 2012 aan het realiseren van een wandel- en/of fietsbrug die hun buurt verbindt met het groen en de voorzieningen van Rotsoord, Tolsteeg en Hoograven. Op 20 juni bouw je met hen in een half uur een levensgrote houten brug volgens de principes van Leonardo DaVinci. Snel, licht van gewicht, maar sterk en stabiel – en dat zonder touw, spijkers of lijm! Voor meer informatie klik hier, meld je aan via aorta@aorta.nu

 

Zaterdagmiddag vindt het finaledebat plaats in de Spoorzone 2e Daalsedijk over de rol van erfgoed bij nieuwe woningbouwopgaven in de stad. Ook wordt de winnaar van de Rietveldprijs 2015 bekend gemaakt.

Toegang tot alle activiteiten is gratis! Aanmelden is wel noodzakelijk in verband met het beperkt aantal plaatsen. Meer informatie: aorta.nu

Rotterdam

Rotterdam heeft nogal wat iconen om te bezoeken. Speciaal voor de Dag van de Architectuur openen de belangrijkste iconen van de stad hun deuren: De Rotterdam (OMA), het Centraal Station (het ontwerp van Team CS is onlangs uitgeroepen tot Gebouw van het Jaar), het Erasmus Paviljoen (Powerhouse Company DeZwarteHond), de Markthal (MVRDV) en de Van Nelle Fabriek (Leendert van der Vlugt). Ontdek door middel van tours, lezingen en workshops nieuwe verhalen bij bekende plekken en gebouwen en zie met eigen ogen dat Rotterdam zich keer op keer vernieuwt!

Markthal Rotterdam_Foto Ossip van Duivenbode 
Foto Ossip van Duivenbode

Een van de iconen is de Luchtsingel (ZUS Rotterdam). In het architectuurweekend wordt deze officieel geopend met een feestelijke en overheerlijke Urban Picnic. Deze wordt verzorgd door de lokale haute cuisine. Al wandelend over De Luchtsingel verzamel je bij de verschillende horecaondernemers je picnicbox vol.

 Luchtsingel Rotterdam_DvA2015
De Luchtsingel wordt tijdens de Dag van de Architectuur officieel geopend

Naast de Urban Picnic zijn er een presentatie van ‘City of Permanent Temporality’ (nieuwe boek ZUS – Nai010 over The making of Schieblock, Luchtsingel, Test Site Rotterdam), ‘s werelds langste wandschildering (1km!) van Opperclaes, de officiële opening van het dak van Station Hofplein, Speakerscorner, Groos op Zaterdag, performance van het Hiphophuis, open huis in het Schieblock, Rollerdisco in Park Pompenburg, een educatief programma op het Dakakker, foodtrucks met heerlijke maaltijden en een knallend eindfeest in het nieuwe Annabel.

Raadpleeg voor meer informatie de facebookpagina van het evenement

Den Haag

Ook Den Haag heeft de deuren open staan van zijn belangrijkste iconen, en dat zijn er, als regeringsstad, nogal wat. Ook de ‘nieuwe’ gebouwen zijn tijdens DvA het bezoeken waard zoals het gerenoveerde Sijthoff City (V8 Architects), het vernieuwde Mauritshuis (Hans van Heeswijk Architecten), WTC, de Tweede Kamer en World Forum.
De stad is ook van bovenaf te bekijken, dat kan vanaf de Haagse Toren (AAArchitecten) of New Babylon (Meyer en Van Schooten Architecten). Op zaterdag tussen 11 en 16 uur  verzorgen gidsen en architecten gratis rondleidingen en vertellen over het ontwerp en de geschiedenis van de deelnemende gebouwen.

Mauritshuis Hans van Heeswijk Architecten
Het vernieuwde Mauritshuis in Den Haag door Hans van Heeswijk Architecten. Foto Luuk Kramer

Daarnaast houdt voormalig Haags wethouder en senator, Adri Duivesteijn om 10 uur, eveneens op zaterdag, de lezing: “Op zoek naar ruimte en …… “ Een kritische blik op de ontwikkelingen van Den Haag. De lezing vindt plaats in het Filmhuis Den Haag, dat is ingericht als centraal informatiepunt. Hier is op 20 juni nadere informatie verkrijgbaar over het programma. Kinderen, jongeren en volwassenen kunnen in de foyer architectuurworkshops volgen over het duurzaam en milieu vriendelijk ontwerpen van gebouwen) onder leiding van architecten en kunstenaars van de Stichting Haags Kinderatelier.

Ook wordt dieper ingegaan op het thema DvA: “Nieuw Nederland, op zoek naar ruimte”. Welke ruimte is er in Den Haag nog aanwezig om de stad te verdichten en hoe kunnen we de stad beter klimaatbestendig maken? Met een bustour langs zelfbouw kavels in Isabelland en de Gele Lis vertellen architecten, zelfbouwers en mensen van de kavelwinkel hoe gebruikers op zoek gaan naar ruimte binnen de stad en hoe kleinschalig opdrachtgeverschap in zijn werk gaat. De Zeeheldentuin is te bezoeken, die door buurtbewoners werd ontwikkeld. En in het Beatrixkwartier laten gebruikers en eigenaren van de kantoren zien hoe zij het Central Business District van Den Haag duurzaam verder willen ontwikkelen.

Het Filmhuis Den Haag heeft eenmalig de film ‘Urbanized’ geprogrammeerd waarin onderzocht wordt hoe zowel professionals als burgers op verschillende plekken in de wereld hun steden vormgeven. Daarnaast is het ook tijd voor een evaluatie van de VINEX wijken met een excursie onder leiding van betrokken professionals.
VINEX staat ook centraal in de fietstocht die het Haags Architectuur Cafe organiseert. Zij nemen je mee naar de meest spraakmakende Vinexwijk van Nederland: Ypenburg. Rond 1995 werd de eerste steen gelegd en nu in 2015 is de officiële oplevering van deze wijk. Wolter van Proosdij (Proosdij Koster architectuur en Stedebouw), Marc Jan Boerman (Geurst Schulze architecten en Chris de Weijer (Mecanoo/DP6 Architectuurstudio) waren intensief betrokken bij de wording van de wijk. De fietstocht start om 13.00 uur in Ypenburg. Vanaf het informatiepunt kun je om 12.00 naar Ypenburg fietsen, maar natuurlijk ook op eigen gelegenheid. . Inschrijven is niet nodig.

 Foto Ruben Dario Kleimeer De vernieuwde Grote Marktstraat. Foto Ruben Dario Kleimeer

Er zijn diverse architectuurwandelingen door de Grote Marktstraat en door het Beatrixkwartier dat een prijs won voor de bijzondere inrichting van de openbare ruimte. Tijdens een wandeling door Den Haag Nieuw Centrum vertelt Erik Pasveer, hoofd Stedenbouw en Planologie, over de nieuwe plannen en de visie van de gemeente Den Haag op stadsontwikkeling in relatie tot duurzaamheid en herbestemming. Een speciale architectuurrondvaart van de Ooievaart geeft weer eens een hele andere kijk op Den Haag.

Voor sommige gebouwen en activiteiten is inschrijven noodzakelijk, dit kan vanaf 11 juni via de site. Ook zijn er op een aantal locaties Engelstalige rondleidingen en organiseert The Hague Boat een Engelstalige architectuurrondvaart. Meer informatie over het programma: www.dvda-denhaag.nl

Breda

BLASt organiseert in samenwerking met de BNA kring West-Brabant een themamiddag rond de Vinex locaties in Breda. De naoorlogse periode van grootschalige planmatige stedelijke ontwikkeling lijkt momenteel plaats te maken voor een behoedzame en kleinschalige aanpak, met bottom-up initiatieven, nieuwe collectieven en hergebruik van stad en gebouw, zoals het project Gasthuyspoort in het centrum van Breda. De vraag die BLASt wil stellen is of deze ontwikkelingen een nieuw perspectief voor de stad inhouden, of dat er urgente opgaven voor de stad zijn die een sterke sturing behoeven.

gasthuispoort_dvA_Breda_Bedaux_de_Brouwer 

Vanaf 12.00 kun je terecht in het Informatiecentrum Gasthuyspoort van ontwikkelaar Maas Jacobs, ingang Catharinastraat. Na een introductie over de Bredase naoorlogse stedelijke ontwikkeling rijdt een bus langs de Bredase VINEX woonwijken waar uitleg en informatie wordt gegeven. Na terugkomst in het informatiecentrum wordt om 16.00 uur een toelichting op het bouwplan Gasthuyspoort door Bedaux de Brouwer Architecten gegeven en is er debat over de afgelopen en toekomstige ruimtelijke opgaven in Breda. Afsluitend is er een borrel op het dak van het pand met uitzicht over de binnenstad. Deelname is gratis.

Eindhoven

 De studenten van de TU/E tonen in de tentoonstelling ‘No Size fits all: Architecting Quality of Life’ de resultaten van een onderzoek waarin aangetoond wordt hoe architectuur (vaak onbewust) een grote invloed heeft op onze levenskwaliteit. Aan de hand van zes thema’s worden de verschillende aspecten uitgelicht en uitgelegd om de bezoekers te laten begrijpen en ervaren hoe architectuur hun levenskwaliteit beïnvloed. De tentoonsteling wordt op 19 juni geopend en is op weekdagen gratis te bezoeken. Op de DvA is de tentoonstelling geopend van 12.00 tot 17.00 uur en zijn er gratis tours over de tentoonstelling zelf.

No Size Fits al tentoonstelling_DvA_2015

Workshop Designing the Perfect House
In deze workshop brainstormen studenten en bezoekers over hoe een huis kan bijdragen aan onze levenskwaliteit. Zes thema’s staan hierin centraal: gezondheid, comfort, veiligheid, mobiliteit, cultuur en recreatie. Voor deelname is inschrijving gewenst.

Leiden

Centraal staat de Roomburg, de enige VINEX-locatie van Leiden. RAP organiseert twee rondleidingen naar de wijk. Zij starten om 13.00 en 15.00 uur. Deelnemers krijgen naast de rondleiding per fiets toegang tot een onvervalst VINEX huis en een korte on-site presentatie van Kawus Forouzand, senior stedebouwkundige bij de gemeente Leiden. Aanmelden

Voor een overzicht van alle andere events, raadpleeg dan www.dvda.nl

 

Reageer op dit artikel