nieuws

Nominaties Amsterdamse Architectuur Prijs 2015 bekend

Architectuur

De genomineerden voor de Amsterdamse Architectuur Prijs 2015 zijn bekend. Tien Amsterdamse gebouwen dingen mee naar de Gouden A.A.P. 2015. Op 20 mei wordt de prijs uitgereikt aan het gebouw dat door de jury als beste wordt gezien van alle bouwprojecten, die in 2014 binnen de gemeentegrenzen van Amsterdam zijn opgeleverd.

Nominaties Amsterdamse Architectuur Prijs 2015 bekend

De jury van de Amsterdamse Architectuur Prijs bestaat dit jaar uit architectuurcritica Marina de Vries (Museumtijdschrift), onderzoeker Dirk van den Heuvel (TU Delft, Jaap Bakema Study Centre) en de Londense architect Alex de Rijke (dRMM). Dit jaar zal voor het eerst ook een winnaar worden aangewezen door een publieksjury.

Wat opvallend is in de nominaties dit jaar, is dat de helft van de genomineerde projecten bestaat uit transformatie-projecten. Dit is opvallend in de geschiedenis van de prijs, maar doet recht aan de ontwikkelingen in de stad en in het vak.

De genomineerden, in willekeurige volgorde, zijn:

  1. De Ceuvel / Space&matter, DELVA Landscape Architects, Studio Valkenier, Smeelarchitecture, Jeroen Apers.architect, Metabolic / eigen initiatief i.s.m. Bureau Broedplaatsen, Gemeente Amsterdam
  2.  De Hallen / Architectenbureau J. van Stigt / Stichting TROM
  3.  UvA Roeterseiland Centrum REC B/C / AHMM Architects / Universiteit van Amsterdam
  4.  Kluswoningen Klarenstraat / Vanschagen Architecten / VVE Klussen op de Klarenstraat
  5.  Artisplein / Michael van Gessel / Natura Artis Magistra
  6.  Aula en crematorium De Nieuwe Ooster / Bierman Henket Architecten / De Nieuwe Ooster, Stadsdeel Oost
  7.  G-Star RAW Headquarters / OMA / G-Star RAW
  8.  Brede School Houthaven / Architectenbureau Marlies Rohmer / Gemeente Amsterdam Stadsdeel West
  9.  Stedenbouwkundig plan Oostpoort / Sjoerd Soeters / Ontwikkelings Combinatie Polderweggebied VOF en Projectbureau Polderweggebied
  10.  Volkshotel / Studio Steenbruggen / VKG VOF

 

Zie de fotogalerijen voor afbeeldingen van de projecten. Op woensdagavond 20 mei 2015 wordt in de Citroëngarage een feestelijke bijeenkomst georganiseerd waarbij de vakjury en de publieksjury de winnaars bekend maken.

 

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel