nieuws

3D-geprinte buisjes weren geluid

Architectuur

Geluid reduceren door het af te voeren via buisjes is een beproefd principe in machines, maar werkt mogelijk ook in de gebouwde omgeving. Onderzoekers van de faculteit Bouwkunde in Delft gaan de buisjes met een 3D-printer op maat maken.

3D-geprinte buisjes weren geluid

Passieve Destructieve Interferentie (PDI), waarvan de onderzoekers van de TU Delft gebruikmaken, vergt geen actieve techniek zoals antigeluid. De effectiviteit wordt puur bepaald door de vorm van de buisjes. Opgevangen geluid wordt naar binnen gevoerd langs twee routes die in lengte verschillen. Doordat de afgelegde afstand van de ene en de andere buisingang ten opzichte van elkaar verschilt, ontmoeten de golven elkaar in tegenfase. Als de amplitude van beide golven gelijk is aan elkaar treedt in theorie volledige uitdoving op.

De zogenoemde ‘Herschel-Quincke’-buizen waren tot voor kort onbruikbaar in gebouwen, door de complexe vormgeving die erbij komt kijken. Vooral voor lage frequenties zijn lange kanalen nodig die moeilijk zijn weg te werken in een compact volume. Maar 3D-printers produceren in principe in iedere vorm en samenstelling buisjes. “Er is nog veel te onderzoeken en verbeteren”, vertelt hoogleraar Arjan van Timmeren (projectleider Faculteit Bouwkunde Delft). “Maar theoretisch kan deze techniek door te variëren in lengte, diameter en vorm voor meerdere frequenties een oplossing bieden.”

Meer lezen op Cobouw.nl

Reageer op dit artikel