nieuws

Zumthor vervangen door Chipperfield voor Meelfabriek

Architectuur

Voor de realisatie van het project de Meelfabriek in Leiden, is architect Peter Zumthor vervangen door het bureau van David Chipperfield. Directeur conceptontwikkeling Margot Simons beargumenteert de keuze met: ‘We moeten nu echt tempo maken. David Chipperfield Architects is een bureau dat al veel projecten ook daadwerkelijk heeft gerealiseerd. Met Zumthor heeft het allemaal zo lang geduurd.”

Zumthor vervangen door Chipperfield voor Meelfabriek

Directeur conceptontwikkeling Margot Simons vertelt op de site Sleutelstad dat begin 2015 de bouw start van studentenwoningen langs de Waardgracht, die zijn ontworpen door Jan Splinter en worden gebouwd in opdracht van studentenhuisvester DUWO/SLS. Daarna start aan de kant van de Zijlsingel de ontwikkeling van een Fitness & Spa eveneens een ontwerp van Jan Splinter. In diezelfde periode komen zoveel mogelijk andere gebouwen ook in ontwikkeling. De tekeningen daarvoor worden op dit moment gemaakt.

Alleen niet meer door de vermaarde Zwitserse architect Peter Zumthor. “Hij is als het ware ingehaald door de tijd. Dat is een nadeel van het extreem lange proces”, zegt Simons. “Het is niet zo dat we niet tevreden zijn over zijn werk tot nu toe. Maar we willen nu echt aan de slag. Het heeft allemaal al zo lang geduurd. Zumthor heeft maar een klein architectenbureau en is bovendien inmiddels de 70 gepasseerd. Deze klus is gewoon te groot. We gaan meer 40.000 vierkante meter woon- en werkruimtes ontwikkelen.”

Via De Lakenhal

Het bureau van de Britse David Chipperfield Architects is benaderd, om precies te zijn de Berlijnse vestiging daarvan. In 2011 won hij de European Union Prize for Contemporary Architecture met zijn ontwerp voor het Neues Museum in Berlijn, dat hij daarna herbouwde in samenwerking met Julian Harrap Architects uit Londen. Harrap is geen onbekende in Leiden. Het bureau tekent in Leiden voor de restauratie van De Lakenhal. In Leiden zal Chipperfield om te beginnen plannen ontwikkelen voor de lofts.

De belangstelling voor wonen of werken in het complex is volgens Simons onverminderd groot: “We krijgen nog steeds elke week 10 tot 15 inschrijvingen. In totaal zijn het er al meer dan 2400. Het lastigste is dat we nog steeds geen harde datum kunnen geven voor de oplevering van de verschillende ruimtes. Bedrijven passen zelfs hun huidige huurcontracten aan op een toekomst in de Meelfabriek. Dat vinden we een hele eer, maar het schept ook een grote verantwoordelijkheid. We moeten geïnteresseerden zo snel mogelijk laten weten waar ze aan toe zijn. Daarom hebben we ook afscheid genomen van Zumthor. we moeten nu echt tempo maken en David Chipperfield Architects is een bureau dat al veel projecten ook daadwerkelijk heeft gerealiseerd.”

Bron: Sleutelstad.nl

Reageer op dit artikel