nieuws

Prijsvraag herbestemming Tivoli gewonnen door NOHNIK

Architectuur

Het plan van team NOHNIK heeft de prijsvraag voor de herbestemming van het voormalige poppodium Tivoli Oude Gracht te Utrecht gewonnen. In het plan is er veel ruimte voor de initiatieven van de lokale bevolking, waarbij gebruik wordt gemaakt van het veelzijdige karakter van het gebouw. De jury sprak unaniem haar lof uit over deze ideeën.

Prijsvraag herbestemming Tivoli gewonnen door NOHNIK

 

Na 35 jaar aan legendarische optredens staat het Tivoli aan de Oude Gracht in Utrecht sinds mei van dit jaar leeg. De verhuizing van het poppodium naar het nieuwe TivoliVredenburg was voor de vereniging Oud Utrecht aanleiding een ideeënprijsvraag over de herbestemming van het historische rijksmonument uit te schrijven. 

Ons Tivoli
Deze prijsvraag is gewonnen door het team NOHNIK, bestaande uit Wieteke Nijkrake en Jorrit Noordhuizen. In samenwerking met adviseurs Stadkwadraat, DGMR Raadgevende Ingenieurs, HERMON Erfgoed, J. Krakers en J. van Aaken, kwamen zij tot het het plan ‘Ons Tivoli’. In dit voorstel wordt het oude gebouw omgetoverd tot een broedplaats voor ondernemerschap en initiatieven in de binnenstad.

Een belangrijke rol in het project is daarbij weggelegd voor de Utrechters zelf. Ons Tivoli zal functioneren als een stad binnen een stad, waarbij een straat, diverse gebouwen, maar ook verschillende bewoners, gebruikers en bezoekers niet zullen ontbreken. Voor de herontwikkeling zullen diverse mensen de krachten bundelen, zodat Tivoli een plek van de stad, oftewel Ons Tivoli, blijft.

 

Lifestyle anno 2014
In het plan is gekozen voor een duurzame ontwikkeling van het complex, waarbij de diverse functies elkaar versterken. Dit levert een flexibel en veerkrachtig plan op dat aansluit bij de veranderende behoefte van de samenleving. NOHNIK maakt gebruik van de verschillende karakteristieke gebouwdelen van het monumentale pand om de veelzijdige functies te huisvesten.

Deze functies vallen samen onder de noemer ‘Lifestyle anno 2014’, waarmee wordt ingespeeld op verschillende trends in de samenleving als duurzaamheid en een gezonde levensstijl. In de voormalige popzaal is een badhuis gesitueerd, de regentenzaal huisvest een foodlab en in het pandhuis is een koffiebranderij ondergebracht. Op de bovenste verdiepingen zijn daarnaast bijzondere appartementen en lofts ontworpen. Dit levert een uniek cluster, met een economische, sociale en maatschappelijke meerwaarde voor het centrum van Utrecht, op.

 

Tijdens de prijsuitreiking is het plan van NOHNIK aan Paulus Jansen, wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed, overhandigd. De vereniging Oud Utrecht streeft naar een brede steun van het plan in de Utrechtse samenleving, die een herbestemming van het erfgoed mogelijk moet maken.  

Reageer op dit artikel