nieuws

Open Monumentendag

Architectuur

Dit weekend is het Open Monumentendag. Dat betekent dat duizenden monumenten zijn opengesteld voor bezichtiging. Een tip? Bekijk een film in een fort, bezoek het pas als zorgcentrum heropende middeleeuwse gasthuis St. Pieters en Bloklands Gasthuis in Amersfoort, of bezoek het onlangs in zijn geheeld verplaatste Pippi-Langkoushuis Vechthoeve.

Open Monumentendag

Het thema van de dag is ‘Op Reis’. Passend daarbij stelt Rijkswaterstaat 16 van zijn 160 monumenten open, waaronder de Vechthoeve in Muiden. Dit Pippi Langkoushuis dateert van 1899 en is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. De houten boerderij is zeer bijzonder vanwege de architectuur en het waardevolle interieur. Hij stond echter wel op de plek waar de A1 moet komen. Daarom is het monumentale pand in 2013 in zijn geheel opgetild en verplaatst. De Vechthoeve is te bezichtigen door rondleidingen in kleine groepen.

 

Fortenfestival

Voorafgaand en tijdens het Open Monumentenweekend zijn de waterlinies het decor van het Fortenfestival. Nog tot en met zondag 14 september zijn er op verschillende locaties theater, films, beeldende kunst en muziek. Op een aantal forten en buitenlocaties wordt een openluchtbioscoop ingericht. Ook is er een muziek-fietsroute langs de forten Vuren, Asperen en Geofort. In het Open Monumenten Weekend zelf zijn een aantal forten open die je normaal kunt bezoeken, zoals Fort bij Uithoorn of Fort Nieuwersluis.

 

St. Pieters en Bloklands Gasthuis

Het oude gasthuis in het centrum van Amersfoort is in de middeleeuwen gebouwd als een toevluchtsoord voor oude en arme mannen en vrouwen. Het biedt nu, na een jaar lang hard werken, plaats aan mensen met een lichamelijke handicap en voor mensen met psycho-geriatrische problemen. De centrale hal van het historische gasthuis is dit weekend te bezoeken tussen 11 en 4 uur. 

 

Reageer op dit artikel